Tőzsdére megy a VW által támogatott QuantumScape
1 hónappal, 1 héttel, 2 nappal ezelőtt

Tőzsdére megy a VW által támogatott QuantumScape

Bill Gates is befektetett már a szilárdtestes akkumulátorokat gyártó startupba.

A 2010-ben alapított, szilárdtestes akkumulátorok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó QuantumScape csütörtökön jelentette be, hogy hamarosan már a tőzsdén lehet majd kereskedni a cég papírjaival.

A kaliforniai vállalat, melyet a Volkswagen és Bill Gates, a Microsoft alapítója is támogat, a legfrissebb hírek szerint hamarosan összeolvad a Kensington Capital Acquisition Corporation befektetési társasággal. Az egyesülés nyomán pedig tőzsdére lépnek. Ez lényegében ugyanaz a folyamat, amelyet több autóipari startup, köztük a Nikola, a Fisker és a Canoo is követett az elmúlt hónapok során.

A QuantumScape egyik legfőbb partnere a Volkswagen. A német autógyártó 2012 óta eddig közel 300 millió dollárt fektetett a cégbe, amely eddig több mint 200 szabadalommal és szabadalmi igénnyel rendelkezik a szilárdtestes akkumulátorok technológiájának terén.

Volkswagen ID Buzz koncepció szemből

A VW mellett a zöld energia elkötelezett híve, Bill Gates is jelentős összegekkel támogatja a QuantumScape munkáját. Saját vagyonából, illetve a Breakthrough Energy Ventures alapból is komoly összegeket utalt át a kaliforniai startup számlájára.

Egyre több szakértő véli úgy, hogy az elektromobilitás jövője a szilárdtestes akkumulátor-technológiájában rejlik. Ez azt jelenti, hogy a cellákban található folyadék helyett szilárd halmazállapotú elektrolitokat használnak. Ez a megoldás elviekben a jelenlegi lítiumion telepekkel szemben több előnnyel is rendelkezik: nagyobb az energiasűrűsége, így hosszabb hatótávot tesz lehetővé, számottevően gyorsabban tölthető, kisebb a helyigénye és biztonságosabb is, hiszen szemben a folyadékkal, nem gyúlékony. Ez pedig az egész iparágat átformálhatja.

A VW-konszern jelenleg gőzerővel dolgozik saját elektromosautó-flottájának bővítésén. A wolfsburgiak idén ősszel kezdik meg az ID.3 villanyhatchback értékesítését. Az ID.4 elektromos SUV hivatalos bemutatójára pedig szeptemberben kerül majd sor. Emellett a Volkswagen azt tervezi, hogy az összes létező modelljének villanyosított verzióját elérhetővé teszi 2030-ra.

Volkswagen ID.4 elektromos SUV szemből – látványterv

A QuantumScape elmondása szerint a technológia már készen áll. Jelenleg azon dolgoznak, hogy megkezdődhessen az akkukhoz szükséges komponensek tömeggyártása. A tervek szerint az első Volkswagen modellekben 2025-ben mutatkozhatnak be a QuantumScape. Amennyiben ez a törekvés sikerrel jár, az azt jelentené, hogy a német gyártó hatalmas előnyre tehetne szert a riválisaival szemben.

Iparági értesülések szerint a VW mellett a Toyota is az évtized közepére ígéri, hogy a szilárdtestes akkumulátorok megjelenhetnek a sorozatgyártású autókban.

A Toyota és a Tesla hosszabb távú partnere a Panasonic azonban nem ennyire derűlátó. A japán cég észak-amerikai vezérigazgatója szerint a szilárdtestes akksiknak még legalább 10 évre van szüksége ahhoz, hogy széles körben alkalmazható legyen a technológia.Forrás:

GreenCarReports

Ajánlott cikkek:

Szerző: Magyar Autókereskedőház zrt.
19 órával, 44 perccel ezelőtt

A Mercedes egy „átlátszó” EQC-n bemutatja, mi van egy villanyautóban

40 gyakornok, közel egy évig készítette a 408 lóerős elektromos SUV prototípusát.

Elolvasom
4 nappal, 23 órával ezelőtt

Ennyibe fog kerülni a Lucid Air, Elon Musk azonnal reagált

Egymásra licitálva viszi lejjebb az autók árát a Tesla és a Lucid.

Elolvasom