Létrehozva: 2020-09-08 15:57:02

9 új elektromos modellel támad a BMW

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

2030-ig több mint 7 millió villanyos autót akarnak értékesíteni.


Jelen pillanatban a BMW palettáján az egyetlen teljesen elektromos modell a 2013 óta forgalmazott i3-as. Ám ez a helyzet hamarosan változni fog, ugyanis a bajor gyártó arra készül, hogy rohamtempóban bővítse villanyos autóinak számát. Ugyanis a BMW a „Power of Choice” névre keresztelt fenntarthatósági tervének keretében kilenc új elektromos modellt kíván csatasorba állítani. 

Ebben a tervben a német gyártó azt tűzte ki célul, hogy több mint hétmillió plug-in hibrid és tisztán elektromos autót értékesít 2030 végéig. Jelen pillanatban a BMW-csoport már több mint 500 ezer villanyosított kocsit adott el a BMW és a MINI márkákon keresztül. Ám a várakozások szerint ez a szám 2021 végére az új elektromos és plug-in hibrid modellek érkezésének köszönhetően a duplájára fog emelkedni. Az új típusok révén a bajorok nem csak a szigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak lesznek képesek megfelelni, de versenyre kelhetnek a rivális gyártók, mint a Tesla, az Audi, a Mercedes-Benz, a Jaguar vagy éppen a Lexus prémium elektromos autóival is.

BMW i4 elektromos autó szemből

A következő tíz év folyamán a BMW 4,6 millió teljesen elektromos jármű értékesítését tervezi. Ez éves szinten 460 ezer eladást jelentene, ami óriási ugrás lenne a tavalyi évhez képest, amikor 42 249 kocsit adtak el. Igaz, ezek mindegyike i3-as modell volt. 

De mely modellekről is beszélhetünk a villanyos paletta bővítése kapcsán? Néhány érkezését már jóideje bejelentették, ám akad néhány meglepő újdonság is. 

elektromos BMW iNext szemből – látványterv

A júliusi premierjét követően a BMW iX3 jövő nyáron kerül piacra. Ezt követi majd a Tesla Model 3 riválisának szánt i4-es és az elektromos BMW-k zászlóshajójaként beharangozott iNext sorozatgyártású verziója. Utóbbit a hírek szerint iX névre fogják keresztelni és azt rebesgetik, hogy egyetlen feltöltéssel 736 kilométeres (460 mérföldes) hatótáv elérésére lesz képes. Az i3-as helyét a BMW X1 crossoverének elektromos változata veszi majd át, amely a Volkswagen ID.3-mal lesz nagy versenyben az eladásokért, míg az i5 és i7 az újgenerációs 5-ös és 7-es széria alapjaira épül majd. Az elektromos 5-ös szedánt a Volkswagen ID Vizzion és a Mercedes-Benz EQE riválisának szánják.

A brit Autocar szaklap információi alapján a jelenlegi 3-as széria teljesen elektromos változata fogja megörökölni az i3-as nevet, azt követően, hogy befejezik a villany hatchback gyártását.

elektromos BMW iX3 SUV hátulról

Emellett a pletykák szerint már a BMW döntéshozói elé terjesztették a javaslatot egy hétüléses, villanyos luxus SUV elkészítéséről, ami az iX7 nevet viselheti majd. Ha jóváhagyják, a modell 2025-ben érkezhet. 

Valamint a tervek között szerepel a MINI palettájának bővítése is. A Cooper SE után legalább két új elektromos SUV készülhet az iX1 és az iX3 alapjain.

elektromos Mini Cooper SE szemből

 

Forrás:

Carbuzz

 

Ajánlott cikkek: