Létrehozva: 2017-10-24 16:46:00

Made in China Tesla-módra

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A Tesla tető alá hozott egy egyezséget a kínaiakkal, már csak az a kérdés, mikor indul be a gyártás a shanghaji üzemben


Azt csiripelik a madarak, hogy a Tesla Kínában akar gyárat létesíteni, és ha azok a madarak a The Wall Street Journal oldalain csiripelnek, illik komolyan is venni őket.

A cikk szerint az elektromos autógyártó Teslanak sikerült megállapodnia a kínai kormánnyal, hogy Shanghai fog helyet adni a Tesla gyárának. Mivel Kína hivatalosan még mindig szocialista állam, és eddig inkább arról voltak híresek, hogy lemásolják a nyugati technológiákat – nem csak az autókat, hanem akár a legújabb generációs vadászgépeket is –, így egy ilyen megállapodás egyedülálló a maga nemében.

Az eddig kialakult gyakorlat szerint ugyanis Kínában nem gyárthatnak közvetlenül nem kínai gyártók, hanem helyi alvállalkozókkal kell a munkát elvégeztetniük. A Tesla azonban helyes tárgyalástechnikával megoldotta, hogy ez rá ne vonatkozzon, ugyanis a gyárukat a Shanghaji Különleges Kereskedelmi Övezetben építenék meg.

Tesla gyár Kínában

Ennek egy hátránya, hogy így a Teslát is sújtani fogja a 25%-os importvám, mint minden nem Kínából származó terméket. Ellenben azzal, hogy Shanghajban fog a gyár működni, hosszútávon viszont kifizetődő lesz a megállapodás az olcsóbb gyártásnak köszönhetően.

Első ránézésre ez nem feltétlenül éri meg a kínai államnak, viszont arról se szabad elfelejtkezni, hogy ma a világ vezető hatalma a megújuló energiák hasznosításában nem Németország, vagy az Egyesült Államok, hanem Kína. Szükségük is van rá, ugyanis az erőltetett iparosítástól és a rohamos városiasodás miatt egész egyszerűen élhetetlenek lettek a kínai nagyvárosok.

Kína e tekintetben haladó gondolkodásmóddal rendelkezik (hiszen rá is van kényszerítve), szorgalmazzák a megújuló energiák mellett az elektromos járművek terjedését is, valamint azt is bejelentették, hogy előbb-utóbb be fogják szüntetni a belsőégésű motorokkal szerelt autók forgalmazását, ahogy azt Franciaország vagy Nagy-Britannia is bejelentette.

Tesla gyár épül Kínában

Habár már 2017 elején rebesgettek arról, hogy a Tesla folyamatosan tárgyal a kínai vezetéssel és Shanghaj város önkormányzatával, a bejelentés meglepte az autóipari szereplőket. A Tesla a kommunikációjában továbbra is fenntartja, hogy a termelés nagy része az Egyesült Államokban fog folyni, miközben mint látszik, letárgyalták a shanghaji üzemet is. Eközben azonban még mindig folyik a harc, hogy Európán belül hol épüljön fel a Gigafactory, amely az akkumulátorokat gyártaná a Teslákhoz és a házi rendszerekhez.

2016-ban a bevétel 15%-át a Kína adta, ami nem mellesleg a világ legnagyobb piacává nőtte ki magát. A Tesla kínai bevétele tavalyra megháromszorozódott, elérte az egymilliárd dolláros értékhatárt. Amilyen ütemben növekszik az elektromos autók aránya, jó eséllyel rövid időn belül Kína lesz a Tesla legnagyobb felvevőpiaca.

Forrás:

Motortrend

Ajánlott cikkeink: