Létrehozva: 2020-10-19 15:20:06

A Mercedes egy „átlátszó” EQC-n bemutatja, mi van egy villanyautóban

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

40 gyakornok, közel egy évig készítette a 408 lóerős elektromos SUV prototípusát.


Akárcsak a legtöbb autógyártó, a Mercedes-Benz is egyre nagyobb hangsúlyt fektet az alternatív meghajtású járművek fejlesztésére. A német cég 2016-ban alapította meg az EQ almárkát, melynek révén 2022-ig egy teljes palettányi, összesen tíz tisztán elektromos autót dob piacra. Ám miközben a csillagos márka fél szemmel már a jövőt kémleli, a másikat a jelenen tartja, hiszen már el is kezdte sorozatban gyártani új villanyos platformjának első modelljét, az EQC-t.

Lehet, hogy az EQC csupán az első – és idáig az egyetlen – fecske a stuttgartiaktól, ám mindenképpen fontos hírnöke annak, mire számíthatunk a jövőben a Mercedestől. A 2018-ban bemutatott EQC 400 4MATIC villany SUV-ban két elektromotor dolgozik, melyek együttesen 408 lóerős teljesítményre és 765 newtonméter forgatónyomaték leadására képesek. Emellett az energia tárolásáról egy 80 kilowattórás akkucsomag gondoskodik, amely egyetlen feltöltéssel 450 kilométeres hatótávot tesz lehetővé.

átlátszó Mercedes-Benz EQC hátulról

átlátszó Mercedes-Benz EQC utastere

Sokaknak ez még mindig hókuszpókusznak hangozhat, ezért a Mercedes-Benz úgy döntött, edukációs célzattal kissé fellebbenti a fátylat arról, mi is történik egy elektromos autó lemezei alatt. A német gyártó ehhez egy egészen egyedi és kimondottan érdekes megoldást választott. 

Láthattuk már, ahogy az EQC 400 4MATIC egy igazi off-road szörnyeteggé változik. Most pedig szó szerint bepillanthatunk a villany SUV-ba, hogy megcsodálhassuk egy elektromos autó azon részeit, melyek rendszerint rejtve maradnak a szemünk elől. 

A Mercedes 40 gyakornoka dolgozott azon, hogy elkészülhessen a képeken látható EQC prototípus. A kocsi több fontos pontján is LED-csíkokkal megvilágított, átlátszó paneleket és kivágásokat helyeztek el, hogy láthatóvá tegyék az elektromos technológiát.

átlátszó Mercedes-Benz EQC orra

átlátszó Mercedes-Benz EQC csatlakoztatott töltőkábellel

 

Az „átlátszó” autót a Daimler AG képzési központ 40 tanulója építette, melyhez az alapot az EQC 400 gyártás előtti prototípusa szolgáltatta. Ahhoz, hogy megfelelően demonstrálni tudják, mi rejlik a karosszériaelemek alatt, a gyakornokoknak 36 munkaórára volt szükségük a lyukak kivágásához, valamint további 50 óra kellett a fém élek lecsiszolásához, majd a kasztni festéséhez és polírozásához.

Az autó belsejének megvilágításához a Daimler gyakornokai 15 méternyi LED-szalagot helyeztek el a megfelelő helyeken. Ezen kívül az elektromos terepjáró a megfelelő áramellátás biztosítása érdekében kapott még körülbelül 50 méter vezetékeket, illetve két mikrokapcsolót is, amelyekkel a LED háttérvilágítást lehet szabályozni.

A csapatnak összességében közel egy évre volt szüksége, hogy elkészüljön az „átlátszó” koncepcióval. Így most megcsodálhatjuk az autó legérdekesebb részeit az elektromos motortól kezdve, az akkucellákon, a töltőegységen és a kormánykeréken keresztül egészen addig, hogy mit rejtenek az ajtók vagy a lökhárítók paneljei. 

átlátszó Mercedes-Benz EQC elektromotorja

átlátszó Mercedes-Benz EQC akkumulátorcsomagja

 

Emellett a bemutató során szimulálták a Mercedes akkumulátorainak töltésének és kisütésének folyamatát, valamint egy tableten további virtuális magyarázatot kaphatunk egy kiterjesztett valóság (augmented reality) alkalmazás segítségével.

 

 

 

Forrás:

 

Ajánlott cikkek: