Létrehozva: 2023-11-13 20:12:23

A BMW Group lipcsei gyára az új MINI Countryman sorozatgyártásának beindítását ünnepli

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Háromféle hajtáslánc-technológia, két márka, egyazon gyártósoron.


Az új MINI Countryman sorozatgyártásának beindítását számos debütálás és mérföldkő övezi: a „Németországban készült” első MINI modellként az új MINI Countryman egyazon gyártósoron lát napvilágot a BMW 1-es sorozattal és a BMW 2-es sorozattal, ráadásul többféle hajtáslánc-technológiával: belsőégésű erőforrásokkal és tisztán elektromos meghajtással.

A „BIG LOVE” mottó mostantól nem csupán a MINI márka, de a BMW Group lipcsei gyárának sajátja is: Lipcse rajong a MINI-ért, és a MINI rajong Lipcséért. Az új MINI Countryman sorozatgyártását ma rendhagyó ünnepség indította be a lipcsei létesítmény összeszerelő csarnokában. Az eseményen Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja, Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke, Stefanie Wurst, a MINI márka vezetője, Clemens Schülke, Lipcse polgármestere és üzleti, munkaügyi, illetve digitális ügyekért felelős képviselője, a politikai élet és a média képviselői, valamint a gyár munkatársai vettek részt. Hogy az ünnepségnek mindenki részese lehessen, az üzem gyártósorai mintegy 45 percre leálltak.

Az eddigi legnagyobb MINI modell sorozatgyártása fontos lépést jelent a lipcsei gyár jövője felé vezető úton. 2018 óta a BMW Group hozzávetőlegesen 700 millió eurót invesztált a szászországi üzem kapacitásbővítésébe és az új MINI Countryman sorozatgyártásának előkészítésébe. A modell harmadik nemzedéke ráadásul tisztán elektromos meghajtással is elérhetővé válik. „Lipcse villamosított marad” – mondta Petra Peterhänsel, a létesítmény igazgatója.

„A technológiai átállás tekintetében a szaktudás és a rugalmasság döntő jelentőségű” – fogalmazott Milan Nedeljković, hozzátéve, hogy a BMW Group mindig is képes volt az egyes innovációkat gyorsan bevezetni és a változásokból előnyt kovácsolni. „E téren a lipcsei gyár esszenciális szerepet tölt be. Pontosan tíz évvel ezelőtt itt indítottuk be a BMW i3 sorozatgyártását, amelynek tapasztalataira folyamatosan építkezünk és ma már nemzetközi gyártási hálózatunkban a hálózatról tölthető modellek legújabb nemzedékét állítjuk elő” – mondta.

Milan Nedeljković hangsúlyozta: a BMW Group célja, hogy gyárai a világ minden pontján képesek legyenek az eltérő modellsorozatok képviselőit más-más hajtáslánc-technológiákkal előállítani – a belsőégésű erőforrásokkal szerelt modellváltozatoktól kezdve, a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiákon keresztül, egészen a tisztán elektromos meghajtású modellekig –, egyazon gyártósoron. A lipcsei üzem esetében ráadásul mindez azzal párosul, hogy a rugalmas gyártási rendszereken most először egyszerre két márka modelljei is napvilágot látnak.

Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke az ünnepségen a BMW Group lipcsei gyárának regionális és állami jelentőségét nyomatékosította. „A BMW Group lipcsei gyára a modern ipari termelés sikertörténete. A folyamatos befektetés és az új MINI Countryman sorozatgyártásának beindítása megerősíti a vállalatcsoport Szászország melletti elköteleződését, amely mentén a régió teljes gazdasága újabb lendületet vesz és a térség szolgáltatói, illetve beszállítói is előnyt kovácsolhatnak” – mondta.

Clemens Schülke, Lipcse polgármestere és üzleti, munkaügyi, illetve digitális ügyekért felelős képviselője érezhető rajongással fogadta „az új lipcsei” érkezését: „Véleményem szerint a BMW Group lipcsei gyára igazi sikertörténet. Ezért is várom nagyon a következő felvonást: a „Németországban készült” első MINI vérbeli „lipcsei” lesz. E modell stabil autóipari jelenlétünk erősségét és rugalmasságát szimbolizálja” – fogalmazott.

Stefanie Wurst, a MINI márka vezetője az új MINI Countryman egyediségét részletezte. „A „Németországban készült” első MINI modellt kivételes környezetvédelmi adottságok jellemzik, nem csupán a végtermékeket, de a sorozatgyártás egészét tekintve is. Sokoldalúsága és erőteljes, hatékony hajtáslánc-technológiái eközben tökéletes társsá teszik a nagyvárosokban – és a városhatárokon túl egyaránt” – nyilatkozta.

Petra Peterhänsel, a BMW Group lipcsei gyárának igazgatója az új MINI Countryman jövőbe mutató fontosságát emelte ki. „A mai nap történelmi jelentőségű számunkra. Az üzem töretlen fejlődésével és az új MINI Countryman sorozatgyártásának beindításával 2024 végéig több mint 1 000 új munkatárssal gazdagodhatunk” – jelentette be.

„Ma ismét szemtanúi lehetünk annak, hogy a lipcsei gyár nemzetközi gyártási hálózatunk egészét tekintve is mekkora jelentőséggel bír” – összegezte Jens Köhler, a lipcsei létesítmény üzemi tanácsának elnöke, majd megköszönte a BMW Group újabb bizalmát.

Az esemény házigazdája a rádiós és televíziós műsorvezető, Roman Knoblauch volt. A Smokey Green karosszériafényezéssel és Energy Silver árnyalatú kontraszttetővel felvértezett MINI Countryman utasterében ráadásul egy meglepetésvendég is feltűnt: Spike, a MINI digitális barátja. Spike a MINI Intelligent Personal Assistant megtestesítőjeként támogatja a MINI új modellcsaládjának vezetőit és utasait, új szintre emelve a modellek által kínált felhasználói élményt.

Forrás és fotók: BMW

Címkék: MINI