Létrehozva: 2023-11-08 06:22:16

Napenergia és fejlett AI segítségével készül a vadonatúj Ford Transit Custom a Ford Otosan üzemében, ‘a jövő gyárában’

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A Ford Otosan ünnepélyesen megnyitotta a legfejlettebb technológiákkal modernizált Yeniköy összeszerelő üzemet, ahol már jelenleg is folyik az új generációs Ford Transit Custom áruszállítók gyártása. Az új üzem hatékonyan javítja majd a Ford Pro európai haszonjármű-üzletágának termelékenységét.


Fejlett napenergia-technológia, mesterséges intelligencia által irányított gyártási folyamatok és alacsonyabb zajszinttel működő gyártósorok – hogy csak néhányat említsünk az újonnan bevezetett, innovatív megoldások közül. A Ford Otosan 2 milliárd euróból újítja meg a Kocaeliben működő létesítményeit (így a Yeniköy üzemet is), ami a valaha volt legnagyobb volumenű beruházás a törökországi magánszektorban.

A Ford Otosan, a Ford Motor Company és a Koç Holding A.Ş. tőzsdén jegyzett vegyesvállalata, amelyet 60 évvel ezelőtt alapítottak. A vállalat létrehozott egy, a maga nemében elsőnek számító többszintes gyárat, ahol a vadonatúj Transit Custom 1,2 (Európa legkelendőbb egytonnás áruszállítója), illetve a kilenc utas számára is kényelmes és rugalmasan alakítható teret kínáló, vadonatúj Tourneo Custom 4,2 személyszállító készül.

Jövőre megkezdődik az elektromos hajtású E-Transit Custom 5,6 és E-Tourneo Custom 7,6 modellek sorozatgyártása is, méghozzá olyan fenntartható technológiák alkalmazásával, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy 2030-ra a Ford Otosan összes törökországi létesítménye karbonsemlegesen működjön.

“Az ultramodern Yeniköy üzem már most is értékes segítség a Ford Pro számára abban, hogy még magasabb szintű minőséget kínálhasson vásárlói számára; ráadásul a világ egyik legfejlettebb autógyártó létesítményeként, új mércét állít a többféle hajtáslánccal készülő haszonjárművek nagy volumenű gyártásában,” nyilatkozta Hans Schep, a Ford Pro Európa vezérigazgatója. “Az elmúlt nyolc évben a Ford Pro volt Európa első számú haszonjármű-márkája. Piacvezetőként arra törekszünk, hogy folyamatosan tökéletesedő technológiáinkkal, modellkínálatunk bővítésével, valamint a gyártási és tervezési folyamatok racionalizálásával egyre jobb felhasználói élményt nyújtsunk vásárlóinknak.”

A Yeniköy üzem fejlesztése új mércét állít Törökországban az autógyártás területén, mivel a gyáregység iránymutató létesítménynek számít a régió iparágának elektromos átalakításában, sőt jelenleg ez az üzem, az egész autóipar egyik legtakarékosabb gyára. A létesítmény éves áramfogyasztásának egy részét olyan innovatív megoldások fedezik, mint a török autóiparban elsőként alkalmazott napelemes üvegfalak, de a tetőn elhelyezett napelemek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy kevesebb áramot kelljen külső forrásból beszerezni. A Solar Wall (Üvegfal) technológia további előnye, hogy a napsugárzást hasznosítva meleg vizet is biztosít az üzem számára, csökkentve ezzel a földgáz-felhasználást.

A gyártási folyamatok hatékonyságát a legmodernebb megoldások javítják. A valós idejű adatok és a mesterséges intelligencia párosításával “digitális kettőzés” jellegű virtuális gyártási szimulációkat hoznak létre, optimalizálva ezzel a termelés hatékonyságát, és lehetővé téve, hogy az üzem gyorsan reagálhasson a kereslet ingadozásaira, a részegységek beszállítására vagy a gyártási folyamatok változásaira.

A hegesztő és összeszerelő üzemegységek többszintes kialakításának köszönhetően, az egyes munkacsoportok egymáshoz közelebb dolgozhatnak, így a gyártósor hatékonyabban működik. A gyártási folyamat több állomásán kábel nélküli, tölthető szerszámokra cserélték az eddigi sűrített levegős eszközöket, ezért a munkavégzés kényelmesebb lett, és kevesebb zajjal jár.

2025-ben a Yeniköy összeszerelő üzem 405.000 darabra növeli az új generációs egytonnás járművek termelési kapacitását.

“A jövő intelligens létesítményeként a Yeniköy üzem rugalmasan, hatékonyan és fenntarthatóbban működik, hiszen a fejlett technológiáknak köszönhetően sikerült megvalósítanunk a gyártási folyamatok teljes konnektivitását,” mondta el Güven Özyurt, a Ford Otosan vezérigazgatója. “Ez az összeszerelő üzem testesíti meg iparágunk jövőjét, és segít megfelelni vásárlóink elvárásainak, akik jelenleg is és a következő években is a legmodernebb tervezésű, nulla károsanyag-kibocsátású járműveket keresik majd.”

A már most is megrendelhető, vadonatúj Transit Custom megújításához a Ford messzemenően figyelembe vette a vásárlók igényeit; így születtek meg az olyan innovatív megoldások, mint a szegmensben elsőként alkalmazott billenthető kormánykerék vagy az értékes időt megtakarító Fuvarsegéd funkció. Ugyanakkor a vadonatúj, akár kilenc üléssel is felszerelhető Tourneo Custom személyszállító is a sokoldalúság, a luxus és a dizájn új szintjét nyújtja.

Mindkét modell az eddigi legszélesebb kínálattal érkezik, beleértve az új plug-in hibrid hajtású változatokat, az intelligens összkerékhajtást, illetve a teljes integrációt a Ford Pro szoftveres és szolgáltatási platformjához, amelyhez az alapáras 5G modemen keresztül csatlakozhatnak az autók. 8

Az elektromos hajtású E-Transit Custom és E-Tourneo Custom modellek első példányait 2024 nyarától vehetik át a vásárlók.

Forrás és fotók: Ford

Címkék: Ford