Létrehozva: 2020-11-24 13:50:44

Világrekordot driftelt a Porsce Taycan – VIDEÓ

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Kilinccsel előre állt az élre a hátsókerekes Taycan az EV-k között.


A 2019-ben bemutatott, teljesen elektromos Porsche Taycan már eddig is bizonyította, hogy egy kiváló autó. Márpedig ezt minden körülmények között bizonyítania kell. Éppen ezért a stuttgartiak úgy gondolták, azt is megmutatják, mit tud a Taycan kilinccsel előre. Megsúgom: az villanyos sportkocsi világrekord teljesítményt produkált. 

A kísérletre még szeptember elején került sor, ám csak most hozták nyilvánosságra az eredményt. A helyszín a Hockenheimringen található Experience Center volt, amelyet a Porsche épített. A Taycan mutatványát a Guinness World Record részéről Joanne Brent, illetve a drift Európa-bajnok, Denise Ritzmann felügyelte.

Dennis Retera és Joanne Brent a Porsche Taycan mellett

A volán mögött egy profi autóversenyző, és mellékállásban a Porsche oktatója, Dennis Retera foglalt helyet, és 42,171 kilométeren keresztül csúsztatta keresztbe az elektromos sportautót. A számok nyelvére lefordítva ez annyit tesz, hogy 55 perc alatt 210-szer teljesítette a 200 méteres körpályát, az átlagtempója pedig 46 kilométer/óra volt. És nem mellesleg, új drift világrekordot állított fel. Legalábbis, ami az elektromos autókat illeti. 

A Porsche a kísérlet során a Taycan gyártás előtti, hátsókerék-meghajtású változatát használta. Ez a modell jelenleg csak Kínában kapható, és egyelőre még nem lehet tudni, hogy elérhető lesz-e az európai piacon is. Ám a brit Autocar értesülései szerint hamarosan már az öreg kontinensen is megvásárolható lesz a hátsókerék-hajtásos Taycan

Ha kikapcsoljuk a menetstabilitási programokat, akkor rendkívül egyszerű keresztben csúsztatni az elektromos Porschét, különösen ezt a modellváltozatot, ahol kizárólag a hátsó kerekek vannak meghajtva. Mindig elegendő energia áll rendelkezésre. Az alacsonyra helyezett súlypont és a hosszú tengelytáv pedig biztosítja a kellő stabilitást. A nagyon precíz kormányzás révén mindig tökéletesen az irányításunk alatt tarthatjuk az autót, még akkor is, ha éppen kilinccsel előre haladunk. Arra összpontosítottam, hogy a kormánnyal kontrolláljam a csúszást. Ez sokkal hatékonyabb, mint a gázpedállal bűvészkedni, és a megpördülésnek is alacsonyabb a kockázata.” – magyarázta a holland versenyző. 

Porsche Taycan világrekord-kísérlet közben

Ám még mielőtt a Taycan teljesítményét bárki elkezdené a belső égésű motorral szerelt autók 374,1 kilométeres drift világrekordjához mérni, van egy nagyon fontos részlet, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. A BMW M5-öst, amellyel felállították ezt a hihetetlen eredményt, a kísérlet során összesen ötször kellett megtankolni. Egy egyedi rendszernek köszönhetően ezt a mutatványt menet közben végre tudták hajtani. 

A hátsókerekes Taycan hajtáslánca 402 lóerőt teljesít a 79,2 kilowattórás Performance, és 469 lóerőt a 93,4 kilowattórás Performance Plus akkucsomaggal szerelve. Kínában nagyjából 20 százalékkal kerül kevesebbe az RWD kivitel, mint a Taycan összkerekes alapmodellje, ami azt jelenti, hogy nagyságrendileg 85 ezer dollárt (aktuális árfolyamon számolva 25,8 millió forintot) kell érte fizetni. 

 

 

Forrás:

AutoEvolution

 

Ajánlott cikkek: