Létrehozva: 2017-11-28 17:36:00

Vége? Csődbe megy a Tesla?

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A Bloomberg elemzője szerint könnyen elképzelhető, hogy amennyiben nem folyik be legalább 2 milliárd dollár 2018 augusztusáig a Tesla kasszájába, csődbe megy a cég.


A 2003-ban alapított Tesla Motors fölött már többször is megkongatták a vészharangot az utóbbi időben. Az elektromos járműveket gyártó céget már többször is kihúzta a csődközeli állapotból a gyár vezérigazgatója, Elon Musk, aki időről időre képes új forrásokat bevonni.

Elon Musk

A Bloomberg pénzügyi szolgáltató kiszámolta, hogy az elmúlt egy év eredményei alapján a Tesla percenként 8000 dollárnyi, azaz 2,1 millió forint veszteséget kénytelen elkönyvelni. Ez óránként 480.000 dollár, körülbelül 128 millió forint veszteséget jelent, azaz ha így folytatja, 2018 augusztusára teljesen elfogy az autógyártás forradalmasítását célul kitűző cég vagyona.

Nemrég jelentette be a futurisztikus elektromos kamion érkezését a Tesla, amely ára 150-200 ezer euró között lehet majd, és várhatóa 2019-ben kezdik meg a gyártását. Az új Roadster sportkocsit a tulajdonosok 2020-ban vehetik majd birtokba. A kamion és a sportautó előrendelésekből jelentős bevételt remél a cég, nem beszélve arról, hogy mindegyiknek lesz Founders Series változata, amely esetében előre ki kell fizetni a megrendelőknek a 200-250 ezer dollárt.

A Tesla az elektromos kamionok előrendeléséből remélhet bevételt

A nagy kérdés, mennyire tudja tartani a határidőket a Tesla. Elon Musknak gyorsan szüksége van a pénzre, ez nyilvánvaló. A Model 3 gyártása 2018 elején megkezdődhet, amely további gyógyírt jelenthet a pénzügyi hiány tekintetében.

Bob Lutz, a General Motors korábbi alelnöke mindezek ellenére meglehetősen szkeptikus, és azt jósolja, hogy csődbe megy a Tesla, és kivonul a piacról...

Forrás:
Autoapro.hu
HVG

Ajánlott cikkeink: