Létrehozva: 2016-01-19 16:05:00

Vajon milyen autókat kaphatunk használtan zöld rendszámmal?

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Ingyen parkolhatnak Budapesten a zöld rendszámos villanyautók, illetve a konnektoros hibridek. Vajon milyet vehetünk használtan?


Tavaly nyár közepe óta igényelhető a zöld rendszám a tisztán elektromos, konnektoros (legalább 25 kilométeres e-hatótávval rendelkező) hibrid, valamint a hatótávnövelős (konnektoros töltéssel legalább 50 kilométer megtételére képes, utána hagyományos motorral áramot termelő) villanyautók számára. A forgalmi- és rendszámcserével (14 500 forintért) kérhető színes táblapár idén év elejétől Budapest egész területén ingyenes parkolást is ad, így mind többen juthatnak arra, hogy megéri ilyen autókat vásárolni. Legalábbis a budapestiek, Budapesten dolgozók közül. Az ország egyéb területein, akár nagyvárosaiban élőknek sajnos továbbra sincs kellő ösztönző a villanyautók használatához.

Nissan Leaf

Turista vagy, netán külföldi cég nevén van a villanyautód? Buktad az ingyen parkolást!

Újonnan nem olcsók a villanyautók

A zöld rendszámra ugyancsak jogosult konnektoros hibridek sem. Utóbbiak a drágábbak, hiszen két motor is van bennük. Ha ma zöld rendszámos modellt szeretnénk újonnan, akkor legolcsóbban a miniautó méretű Citroën C-Zérót kaphatjuk meg 8 469 630 forintért, keményen 370 forinttal drágább a Peugeot iOn, az alapból is nagyobb hatótávot adó, már 30 kW-os akkuval is kapható (úgy akár 250 kilométer megtételére is képes), két kategóriával nagyobb Nissan Leaf alapára pedig 9 080 000 Ft − nem véletlenül utóbbi az eddigi legnagyobb példányszámban eladott villanyautó. Sokkalta élhetőbb.

Ha a legolcsóbb villanyautókat keressük Citroën Saxót és Peugeot 106-ost is megcsíphetünk. Városon belüli ingázáshoz megteszi a PSA idős konstrukciója is

Ha a legolcsóbb villanyautókat keressük Citroën Saxót és Peugeot 106-ost is megcsíphetünk.
Városon belüli ingázáshoz megteszi a PSA idős konstrukciója is

Mi a helyzet a használtaknál?

Utóbbi az igazán érdekes, hiszen tudjuk, hogy a magyar átlagvásárló − sajnos − csak használt autót engedhet meg magának. Mennyiért kapunk legolcsóbban villanyautót, zöld rendszámos hibridet? És egyáltalán milyet? Ennek néztünk utána a hazai piac szinte egészét lefedő Használtautó.hu adatbázisában.

Legolcsóbban − négyüléses valódi autót − 17 éves Peugeot 106-ost kaphatunk zöld rendszámosként. Egészen pontosan a 106 Electric modellt, amibe egy mindössze 15 lóerős villanymotort építettek − a kisszériás gyártásra specializálódott Heuliez üzemben. Nikkel-kadmium akkumulátoraival akár 100 kilométert is megtehet(ett), végsebessége 90 kilométer. Nem mondom, hogy sokak számára reális alternatíva, de annak például, aki csak a belvárosban szaladgál, ott sok helyre, az óránkénti 400-600 forintos parkolódíj megspórolásával és az ingyenes töltéssel élve akár belátható időn belül kitermelheti árát az idős 106-os. Csaknem kétszeres szorzó a Peugeot iOn. Viszont teljesen más kategória. Na nem méretben, abban hasonló, de ötajtós, klímás, olyan hatótávval, amivel akár a Balaton is elérhető. Kevéssel drágábban hasonló képességű Fiat Panda kínálkozik, van persze a Peugeot iOnnal megegyező Citroën C-Zero is, majd újabb lépcső következik. A gyárilag csak bérelhető akkumulátorral kínált, ám helykínálatban az olcsóbb villanyautók körében rekorder, itthon sosem forgalmazott Renault Fluence ugyanúgy rendelésre érkezne Németországból, ahogyan például a smart fortwo ed is. Európában egyedülálló módon akkumulátor-tulajdonjogot ígér a 20 ezer kilométert futott Renault Zoe eladója is. Érdekes ajánlat, mert amúgy a Zoe praktikus villanyautó.

Akár 3 millió forint környékén is találhatunk nem vészes futású Peugeot iOnt, illetve Citroën C-Zerot.

Miként az újaknál, úgy a használtak között is a lehető leginkább józan választás a Nissan Leaf. Kínálat bőséggel van, az alapár jelenleg 4,69 millió forint. Vannak külföldről származó és hazai, első gazdás példányok is. Méretben és árban hasonló ajánlat a hatótávnövelős hibridnek számító Opel Ampera, illetve az Európában nem forgalmazott testvére, a Chevrolet Volt is. Előny a benzinüzemmel jelentősebb hatótáv, hátrány a rövidebb emissziómentes üzem, valamint az is, hogy ezek (a Leaffel szemben és a PSA-Mitsubishi miniautókhoz hasonlóan) csak négyülésesek. Ellenben ugyanúgy zöld rendszámosak. Ugyancsak négyüléses Volkswagen e-up! 5-6,6 millió forint körül kapható, elektromos Ford Focus − ami autóként korrekt, egyedül csomagterével vérzik el − Németországból 7 millió forintért érkezne. Kevéssel olcsóbban Toyota Prius Plug-in Hybridis kapható, ami remek hibrid, szintén zöld rendszámra jogosult, ám a valóságban igen minimális emissziómentes hatótávval bír. 

Toyota Prius

A hagyományos (nagy számban elterjedt) Toyota Prius nem, csak a Plug-in Hybrid verzió jogosult a zöld rendszámra.
A korábbi példányokra 14 500 forintért igényelhető az új táblapár, ha elfogadjuk azt,
hogy új kombinációt kapunk.

Az új villanyautók kezdőárát jelentő 8,5 millió forintért 150 kilométeres hatótávot ígérő, alig használt Fiat 500-ast is vehetünk, gyári szervizháttér azonban nincs hozzá hazánkban. Egymillió forinttal drágábban vadonatúj Nissan e-NV200 kapható, a maga kategóriájában ez is méretbajnok − ingyenes parkolással már talán több kisvállalkozónak is vonzó lehet a családi és céges használatra is alkalmas furgon. Amire ugyebár cégautó és teljesítményadó sincs, hiszen elektromos. Ugyanennyiért alig futott Volkswagen e-Golf is kapható, ami a legautóbb, legjobban vezethető villanyautó − persze csak azért, mert a Tesla Model Smár-már űrhajónak tekintendő.

Golf-e

Alig használtan már 10 millió forint alatt is megcsíphető a Volkswagen e-Golf 

Fiatal használtként 10 millió forint alatt megcsíphető már a bődületes teljesítményű és menetdinamikájú BMW i3, a józan Kia Soul EV viszont újonnan is megkapható ennyiért. Az i3 hatótávnövelős változata, a REX felügyelő legolcsóbban 13,6 millió forintért kínálkozik. E magasságban (plusz-mínusz 1 milliós szórással) van Audi A3 e-tronkonnektoros hibrid, szintén komoly (204 LE) teljesítménnyel. Összkerékhajtást és 50 kilométeres elektromos hatótávot is hirdető Volvo V60 Plug-in Hybrid cikkünk írásakor 15,9 millió forintért volt a rendszerben, jó hír, hogy mivel már itthon is kínálnak hibrid Volvót (az új XC90 T8 csúcsváltozatát), a V60-hoz is megérkezett a gyári szerviztámogatás. A V60 gyakorlatilag az egyetlen dízelmotoros és konnektoros hibrid, ám olcsóbb és legalább ilyen izgalmas alternatíva a szabadidő-autósabb Mitsubishi Outlander PHEV, ami újonnan kevesebbe kerül, mint a V60 használtan.

Mitsubishi Outlander PHEV

Összkerékhajtású, konnektorból tölthető, de menet közben is feltöltheti magát benzinmotorjáról,
képességeihez mérten pedig nullkilométeresen sem drága a Mitsubishi Outlander PHEV

A komolyabb konnektoros hibridektől már nem is olyan nagy, "csak" mintegy 25%-os, azaz szolid 6-7 millió forintos ugrás a legkomolyabb mai villanyautó, a Tesla Model S, 21,9 millió forintért persze még nem összkerekes, 700 lóerős, önvezető példányt fogunk kapni, csupán 306 lóerős, hátul hajtót, de hát ez sem rossz már. Drágább a Porsche Cayenne/Panamera S E-Hybrid a maga 416 lóerős rendszerteljesítményével; jegyezzük meg: politikailag nem feltétlenül korrekt a 18-36 kilométeres e-hatótáv. Oké, a BMW i8 37 kilométerese sem sok, de az az autó a maga 1,5 literes turbós motorjával és villanymotorral elért 362 lóerős rendszerteljesítménnyel, szintetikus motorhangjával és szárnyas ajtajával úgy jó, ahogy van. Hogy használtan is éppen csak 10 ezer forinttal kapható meg 35 millió forint alatt? A hibridség és a zöld rendszám nem feltétlenül a spórolásról szól. De legalább vele is ingyen parkolhatunk − legalábbis Budapesten, egyelőre.

BMW i8

Szintén összkerekes, viszont kétségkívül a legtöbb élményt is adja, közben pedig alig fogyaszt

Forrás: autonavigator.hu

Ajánlott cikkek: