Létrehozva: 2018-10-31 16:57:02

Tetőbe építik a napelemet a koreaiak

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A Hyundai és a Kia új töltési rendszert fejleszt, melyet napelemekkel valósítanak meg


Az új technológiát a 2019-től értékesített modellekbe szerelik majd. Külön szisztéma lesz a tisztán elektromos és a hibrid hajtású modellekhez. Ám ami még érdekesebb, a koreaiak először fogják alkalmazni ezt a rendszert belsőégésű motorral ellátott autóknál.

Már más gyártók is alkalmazták a kasztni tetejébe épített napelemes töltési rendszert korábban, elég csak a Toyota Prius plug-in hibridre gondolni. Azonban arra még nem volt példa, hogy csak robbanómotor által hajtott járműnél használtak volna ilyen technológiát.

Az első típust a hibridekhez mutatja majd be a Hyundai-Kia kettős. Ez 30-60 százalékot képes tölteni az akkumulátorba egy nap alatt, természetesen az időjárás függvényében. Ennek a módszernek jótékony hatása van az üzemanyag fogyasztásra és a szén-dioxid kibocsátásra egyaránt.

Hyundai mérnök és napelem

A következő napelemes rendszert a belsőégésű motor által hajtott járműveikhez fejlesztik, a harmadik pedig a teljesen elektromos autókhoz készül. Ebben az esetben nem csak a tetőbe építik a kollektorokat, hanem a motorházfedélbe is annak érdekében, hogy maximalizálják a hatékonyságot. Az mondjuk felvet néhány kérdést, hogy mi lesz akkor, ha egy esetleges koccanás vagy ütközés során megsérült géptetőt cserélni kell? Ebben az esetben ez nem lesz egy olcsó mulatság nagy valószínűséggel.

Mindhárom rendszer 100 wattos teljesítményre képes, az összegyűjtött energiát az akkumulátorokba küldés előtt először átvezetik egy kontrolleren, mely növeli a technológia hatékonyságát. Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy melyik Hyundai vagy Kia modell lesz az első, amely megkapja az új napelemes rendszert, ahogyan a bevezetés pontos dátumáról sincsenek konkrét információk.

A Hyundai Motor Group tervezési vezetője, Jeong-gil Park elmondta, hogy ez a technológia lesz az első azok közül, melyeket járműveikbe beépítenek a hasznosítható elektromos energia generálására. Ebből arra lehet következtetni, hogy a gyártó további technikai újításokat tervez bevezetni, mely egy nagymértékű elköteleződést sejtet az alternatív energia iránt.

Forrás:

Ajánlott cikkek: