Létrehozva: 2019-12-19 09:09:40

Te tudod mennyit csökken egy átlagos EV akkumulátor évente?

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Az adatok azt mutatják, hogy egy átlagos EV akkumulátor kapacitása 2,3% -ot csökken évente.


A Geotab közzétette azokat az adatokat, amelyek részletezik, hogy az elektromos járművekben használt akkumulátorok hogyan bomlanak le az idő múlásával. Ehhez 6300 járművet vizsgált meg a világ minden tájáról és a kapott adatok azt mutatják, hogy az EV akkumulátorok átlagosan körülbelül 2,3% -ot veszítenek a kapacitásukból évente. Azonban a legtöbb elem így is meghaladja az általuk hajtott járművek élettartamát.

A tanulmány kimutatta, hogy az akkumulátor hűtése és / vagy melegítése levegővel vagy folyadékkal befolyásolhatja annak élettartamát. Egy 2015-ös Tesla Model S akkumulátorkapacitása átlagosan 2,3% -kal esett vissza, míg az ugyanekkor gyártott Nissan Leaf akkumulátora 4,2% -kal csökkent. Ennek oka valószínűleg az, hogy a Tesla folyékony hűtőrendszert használ, míg a Nissan passzív léghűtési rendszerre támaszkodik.

A BMW alkalmazottja egy akkumulátor pakk mellett

Geotab rámutat arra is, hogy a kapacitás csökkenés nem lineáris vagyis előfordulhat hogy évekig alig majd hirtelen esik vissza a kapacitás. Ezenkívül számos Tesla tulajdonos azt mondta, hogy az akkumulátor gyorstöltése az idő múlásával változhat, mivel az autógyártók vezeték nélküli frissítéseket vezetnek be az akkuk védelme érdekében, amint azt a Tesla a múltban is tette.

Érdekes módon az adatok azt mutatták, hogy a gyakran használt elektromos járművek akkupakkjai nem amortizálódnak jobban mint azok amelyeket nem használnak rendszeresen. Attól viszont nagyban függ, hogy hol használják az elektromos autót, ugyanis a meleg éghajlaton hajtott EV-k sokkal gyorsabban romlanak, mint a hidegebb éghajlati területen használtak, továbbá a gyakori gyors töltés az akkumulátor leromlását is felgyorsítja.

Forrás:

Ajánlott cikkek: