Létrehozva: 2017-01-24 12:03:00

Szmogriadó több nagyvárosban

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Szegeden, Debrecenben, Salgótarjánban, Miskolcon, Nyíregyházán valamint a fővárosban is közlekedési korlátozásokra számíthatunk.


Forgalomkorlátozás Budapesten

Bréking nyúz! A BKV ingyenes közlekedést biztosít a forgalmijukat bemutató autósoknak szerda délután 16:00-tól.

A riadó elrendelésére a levegő magas szállópor-koncentráció miatt volt szükség. Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) előrejelzései szerint, a következő napokban nem várható javulás. Budapest belvárosában a forgalomkorlátozás ellenére sem változott a helyzet, Csepelen és Kőbányán súlyosbodott a szennyezettség. A BKK biztosít tartalékjárműveket a szmogriadó idején várhatóan megnövekedett utasforgalom zavartalan ellátásának érdekében.

Szmogriadó Magyarország 2017

Tavaly február óta a tiltás már az EURO 2-es besorolású autókra is vonatkozik, így most már az autók 29-32 százalékát nem használhatják a sofőrök Budapest közigazgatási terültetén.

Ez jellemzően 2000 előtt gyártott gépjárművekre vonatkozik, a forgalmi engedélyben a V9-es pontnál könnyedén leellenőrizhetjük, ha az itt olvasható szám nem nagyobb 4-nél, akkor Önt érinti a tiltás.

Amennyiben nem javul a helyzet, elrendelhetik a sebességkorlátozást is a fővárosban. Ez azt jelentené, hogy az autósok kötelesek Budapest közigazgatási területén haladási sebességüket 20 km/h-val csökkenteni, kivéve, ahol 30 km/h vagy kisebb a megengedett legnagyobb sebesség – írta meg a Vezess.hu

A szmog káros hatásai, definíciója: a kedvezőtlen időjárási és szennyezési körülmények között füsttel telített köd jön létre. A szmognak két típusát különböztetjük meg, az egyik a redukáló, a másik az oxidáló típusú. Ez a típus a levegőben lévő szén-monoxid, nitrogén-oxid, szénhidrogének és az UV-sugárzás kölcsönhatásának eredményeképpen jön létre. A fotokémiai reakcióban különböző anyagok keletkeznek, a legveszélyesebb összetevő azonban az ózon.A veszélyesen megnövekedett ózonszint hatására csökken a tüdő vitálkapacitása, a légutak ingerlékenysége nő, köhögés lép fel, jelentkezhet légzési nehézség és asztmás roham is. Az ózon nem szívódik fel, hanem azon a szöveten fejti ki a hatását, amelyikkel érintkezésbe lép. Jelenlétében csökken a koncentrálóképesség, romlik a látásélesség, fejfájás és torokfájás is felléphet.

Forrás: http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/eletmod/a-szmog-karos-hatasai

 

Szmogriadó vidéken

Szeged belterületén megtiltották az öt tonnát meghaladó össztömegű tehergépjárművek, járműszerelvények és lassú járművek átmenő forgalmát, valamint keddtől péntekig ingyenesen használható a helyi közösségi közlekedés - tudatta Vécsey Ágnes, sajtófőnök.

A rendőrség csak a szabálysértési törvény alapján járhat el a szabályszegő autósok ellen, így csak 15-30 ezer forintos bírság szabható ki velük szemben. A rend őreinek nehezebb dolguk is van, hiszen míg korábban a rendszámról messziről látszott, hogy a tiltás hatálya alá esik-e az adott gépkocsi, mostanra ezt csak a forgalmiban lehet ellenőrizni

Mi a helyzet a motorokkal, teherautókkal?

A nagymotorok szinte mindegyikénél 4-nél nem nagyobb számot találhatunk a forgalmiban, így ők nem mehetnek. Viszont a robogókra nem vonatkozik, mivel a forgalmi engedéllyel rendelkező járművekről szól a rendelet. A teherautók terén vannak kivételek, a legfontosabb, hogy az élelmiszer-szállítókra nem vonatkozik a tiltás, így nem lesz fennakadás. A korlátozás addig tart amíg a levegő minősége nem javul, és vissza nem vonják a tiltást.

Viszont mindez nem érinti azokat, akiknek elektromos autó van a birtokukban. Az ehhez hasonló forgalom korlátozások semmilyen formában nem érintik az árammal hajtott típusokat. Ráadásul a zöld rendszámmal rendelkező gépjárművek után nem kell regisztrációs adót, vagyonszerzési illetéket, teljesítmény adót, céges autó adót, továbbá Budapesten parkolási és egyes helyeken töltési díjat fizetni. A Magyar Autókereskedőház megalapítása óta rendszeresen foglalkozik a jövő innovatív megoldásaival, így az elektromos járművekkel is.

Tekintse meg ajánlatainkat:

Prémium kategóriás elektromos autóink

Kisebb árfekvésű elektromos autóink

Kép forrása:

Forrás:

Ajánlott cikkeink: