Létrehozva: 2021-01-19 16:03:38

Silent Shadow néven érkezhet a Rolls-Royce első villanyautója

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.
Plug-in hibridek helyett tisztán elektromos luxusautók érkeznek a gyártó palettájára.

Akárcsak a régi vetélytárs Bentley, amely nemrégiben bejelentette, hogy 2030-ig tisztán elektromos ultraluxus márkává válik, a Rolls-Royce is teljes gőzzel azon dolgozik, hogy kikövezze saját maga számára az utat az EV-k piaca felé azt követően, hogy hivatalosan is bejelentette, nem kíván saját plug-in hibrid hajtásláncot fejleszteni.

A Rolls-Royce tervezett lépésének bizonyítékai még a tavalyi év folyamán kezdtek kiszivárogni, amikor a brit autógyártó anyavállalata, a BMW egy védjegyvédelmi igényt nyújtott be a német szabadalmi hivatalhoz a Silent Shadow névre. Az új elnevezés több szempontból is találó, hiszen az elektromos autók – a motorhang hiányában – teljesen csendesek, hacsak nem kapnak valamilyen mesterséges hanggenerátort, valamint szépen egybecseng az 1965 és 1980 között gyártott Silver Shadow modellel.

Rolls-Royce 103EX koncepció szemből – látványterv

Rolls-Royce 103EX koncepció féloldalasan, nyitott ajtóval – látványterv

 

Az Autocar értesülései szerint a Rolls-Royce készülő EV-je lehet egy teljesen új, kizárólag villanyautókból álló modellpaletta első példánya. 

A brit szaklap azt is tudni véli, hogy a kérdéses elektromos kocsi megjelenését tekintve a 2016-ban bemutatott, radikális formavilágú 103EX koncepció alapjaira készül majd. Emellett a hírek szerint az autógyártó titokban már el is készítette egy teljesen elektromos Phantom prototípusát a müncheni kutatás-fejlesztési központjában. Az eredeti tervek szerint állítólag egy már meglévő modell elektromos változata jelentette volna a luxusmárka első EV-ként, ám az Autocar információi alapján, ez az elképzelést végül a kukában landolt, és a Rolls egy teljesen új modell elkészítésére összpontosította erőforrásait. 

A vadonatúj Rolls-Royce várhatóan a brit cég saját fejlesztésű, alumínium platformjára fog épülni a BMW CLAR moduláris padlólemeze helyett, amelyet a most készülő BMW iX elektromos SUV is használni fog. 

Rolls-Royce 103EX koncepció oldalról – látványterv

A BMW már javában fejleszti az jövőre bemutatásra kerülő, elektromos i7 szedánt, amelyet a Mercedes-Benz villanyos luxusszedánja, az EQS közvetlen riválisának szán a bajor gyártó. Nagy valószínűséggel a Silent Shadow-n, illetve az i7-esen egymással párhuzamosan dolgoznak majd. Ugyanis a két modell között a legnagyobb különbséget az jelenti majd, hogy az i7-es a CLAR platformra készül. Ugyanakkor a gyártási hatékonyság növelése, és a költségek csökkentése érdekében mindkét autó számos közös alkatrészen, mint például a BMW által gyártott villanymotoron, akkucsomagon és futóművön fog osztozni. 

A hírek szerint a Rolls-Royce hátsó- és összkerék-meghajtású kivitelben is elkészíti a Silent Shadow-t. A gyártás várhatóan a cég goodwoodi üzemében zajlik majd, ahol a Cullinan SUV, valamint a Ghost és Phantom szedánok is készülnek.Forrás:

CarBuzz

 

Ajánlott cikkek: