Létrehozva: 2020-01-06 14:39:48

Űrtechnológiával készülő ablakok lehetnek a jövő Tesláiban

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Elon Musknak kapóra jön az autógyártásban, hogy a SpaceX is az övé.


Az autógyártók folyamatosan keresik a jövő megoldásait, a háttérben állandóan folynak a kutatások. Ahhoz, hogy ne maradjanak le a technológiai fejlődésben, bizony keményen meg kell dolgozniuk. Természetesen ez általában úgy néz ki, hogy egy, az adott műszaki vonalon jártas partnercéggel közösen folynak az autóipari fejlesztések, nem pedig az autógyár kapuin belül. Valószínűleg pont itt van a Tesla behozhatatlan előnyben.

SpaceX

Ugyanis nem kell messzire menniük, ha csúcstechnológiára van szükségük, csak bekopognak a SpaceX-hez. Elon Musk csak simán átteszi a bal zsebéből a jobb oldaliba a kutatási eredményeket és a legújabb fejlesztéseket. Valami ilyesmi történt a legújabb autóüveggel is, amelyet a szintén Muskhoz köthető SpaceX-szel közösen fejlesztettek. Ha valami jó az űrben, az garancia arra, hogy jó lesz a Földön is.

A tervek szerint az újfajta üveg, amit majd a Teslákba szerelnek, hatékony zajcsillapítási tulajdonságokkal rendelkezik, illetve az autók hőmérsékletének optimális szinten tartásában jut komoly szerephez. Elon Musk által csak „Tesla Üvegnek” hívott újítás a Tesla Semi teherautó koncepción jelent meg először, mint gondolat, de valami ilyesmivel szerelték a Cybertruckot is.

Tesla Model 3 panorámatető

A technológia pontos részletei persze nem ismertek, de annyit tudni lehet, hogy a különösen strapabíró üveg két elkülönülő rétegből áll, melyek között van egy vékony légréteg. Az átlátszó felületek széleskörű használata az autókban általánosan jót tesz a térérzetnek és az utasok hangulatának (lásd panoráma üvegtetők), ám a nem megfelelő üvegek komolyan ronthatnak a biztonságon, a hőérzeten vagy a zajszinten.

A Tesla fejlesztésének lényege, hogy a sok helyen alkalmazott üveggel úgy biztosítson nagyobb komfortot, szellősséget és átláthatóságot az autóban helyet foglalóknak, hogy közben ne csökkenjen a biztonság, ne nőjön a zajterhelés, továbbá kellően szigeteljen, ne engedje be a nap hőjét, hidegben pedig ne engedje elszökni az utastér melegét.

Tesla Model 3 üvegtető

Hogy a technológia mikor jelenik meg sorozatgyártású modellen, például a drágább Tesla Model S csúcsverzióin, még nem tudni. Az is lehet, hogy a dologból nem lesz semmi sem, nem először történne ilyen egy ígéretesnek tűnő fejlesztéssel. Mindenesetre a korábban bejelentett lézerablaktörlővel és az újfajta üveggel a Teslák igazi űrtechnikával szerelt járművekké válnának.

Forrás:

Ajánlott cikkek: