Létrehozva: 2017-02-02 16:13:00

Rövid hírek a Tesla "Motors" háza tájáról

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Több hír is felröppent a hetekben a Tesla "Motors"-al kapcsolatban - hogy miért használok idézőjelet? Az összegyűjtött cikkekből kiderül!


Viszlát, Tesla Motors! - Üdvözlet, Tesla Inc. !

A Tesla hivatalosan is elhagyja a „Motors” feliratot a nevéből, az Automotive hírei szerint az Incorporated veszi át majd a helyét. A névváltoztatást az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsde Bizottsága is megerősítette, ahová új regisztrációs kérelmet nyújtott be a cég.

Ritkán szoktak az autógyártók nevet változtatni, általában akkor, ha egyesülnek vagy szétválnak más cégetől. A Tesla 2016 júliusában, a Tesla Energy megalakulását követően, elkezdte felvásárolni a Solar City-t, ami novemberben be is fejeződött. Talán az Apple példáját követve, ami szintén elhagyta a Computer szót a nevéből 2007-ben, majd piacra dobta az első iPhone-t. Ugyan így, a Tesla nem csak autógyártóként szeretne létezni, hanem szélesebb körű elektromos termékek gyártását is szeretné szorgalmazni, beleértve a lakossági és kereskedelmi akkumulátorokat, napelemeket.

Tesla Energy - Powerwall

Novemberben mutatta be Musk a Tesla Napelem háztetőre integrálható termékcsaládját, amihez kapható már a Powerwall rendszer is, amely lítium-ion akkumulátorokat használ a napenergia eltárolásához.Természetesen a Tesla prioritása az autógyártás marad, a cél, hogy 500.000 db jármű gördüljön ki a gyárból 2018- ban. A termelés fenntarthatósága érdekében érkezik a Model 3, amely a legmegfizethetőbb Tesla lesz, 35.000 $ - nagyjából 10.000.000 Ft-ért - 420 km-es hatótávval.

Perli volt igazgatóját a cég

A Tesla Autopilot projektjének korábbi irányítója eltávozott a cégtől, hogy saját önvezető startupot alapítson. Az Autopilot rendszer fejlesztésében részt vevő igazgató, állítólag bizalmas és szigorúan védett információkat vett kölcsön előző munkahelyéről. Sterling Anderson ráadásul megpróbálta átcsábítani volt munkatársait, mérnökeit, és megkísérelt egy konkurens önvezető járművekkel foglalkozó startupot beindítani, ezzel megsértve a szerződését.

Tesla Autopilot

A bíróságra benyújtott dokumentumok szerint Anderson összedolgozott Chirs Urmsonnal, a korábbi Google önvezető autó projektigazgatójával is, Teslás munkaideje alatt. Az Aurora néven indult startup közleményében érdemtelennek nyilvánította a pert, és paranoiáról, egészségtelen félelemről írt a Tesla részéről. Az Aurora várja, hogy megcáfolhassa a hamis vádakat a bíróságon, nem engedve, hogy a konkurencia elfojtsa őt.

A frissen rendelt Teslák már nem tölthetők ingyen

A Tesla Superchargereken ingyen tölthető a Model S és a Model X is. Ez volt az adu ásza a Teslának, hogy ingyen biztosított áramot a külön kiépített villámtöltő hálózatain, egészen eddig. Persze, az eredetileg korlátlan, ingyenes Supercharger használattal eladott autók ezek után ugyan így használhatják a szolgáltatást.

Tesla Supercharger

Az új szabályozás csak a 2017.01.16. után megrendelt autókra vonatkozik. Ezentú,l a Model S és X-ek évi 400kWh-nyi áramot kapnak ingyen, ami nagyjából 1600 km megtételére elegendő. Ezen elhasznált árammennyiség felett a Tesla számlázni fog, perc és teljesítmény alapon. 60 kW teljesítmény felett normál, 60 kW alatt a normál díj felét kell majd fizetni percenként. A költségek alakulását az autó kijelzőjén olvashatjuk majd. A hozzájárulást a Tesla a Supercharger hálózat és a forgalmasabb pontok bővítésére fordítja, ami minket, magyarokat nem érint, ugyanis hazánkban nem találhatóak ilyen töltőállomások.

Íme az árazás néhány államban és országban:

Kalifornia: 0,2 dollár/kWh (~58 forint)

New York: 0,19 dollár/kWh (~55 forint)

Florida: 0,13 dollár/kWh (~38 forint)

Ausztria: 0,23 euro/kWh (~70 forint)

Szlovákia: 0,2 euro/kWh (~61 forint)

Szlovénia: 0,21 euro/kWh (~64 forint)

Horvátország: 1,4 kuna/kWh (~57 forint)

Csehország: 5 cseh korona/kWh (~57 forint)

Svájc: 0,25 euro/kWh (~77 forint)

Németország: 60 kWh felett 0,34 euro/perc (~104 forint), alatta 0,17 euro/kWh (~52 forint)

Olaszország: 0,25 euro/kWh (~77 forint)

Franciaország: 0,2 euro/kWh (~61 forint)

Nagy Britannia: 0,2 font/kWh (~69 forint)

Forrás:

Ajánlott cikkeink: