Létrehozva: 2017-02-07 10:42:00

Nőtt az elektromos autók iránti érdeklődés 2016-ban

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Az EV Volumes legfrissebb statisztikájából kiderült, hogy melyek voltak a legnépszerűbb részben vagy teljesen elektromos autók 2016-ban.


Tavaly 774 ezer részben vagy teljesen elektromos autót értékesítettek a világon, amely közel 42 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest.

Több dolog is szerepet játszott a számok megugrásában

Azok az országok, akik komolyan gondolták az elektromos autózás elterjesztését, és azokat a céljaikat, amiket az elektromobilitás területén tűztek ki, érdemi támogatásokat vezettek be. Ezzel azt szerették volna elérni, a direkt és indirekt ösztönzők egyaránt, hogy az elektromos járművek vonzó alternatívát jelentsenek a vásárlók számára, még ha drágábbak is a belsőégésű motorokkal szemben. Fontos, hogy nem csak pénzügyi támogatásokat adnak az államok, hanem maguk is vásárolnak ilyen típusokat.

 A töltőinfrastruktúra dinamikus fejlődése érdekében is komoly összegeket költöttek. Ennek leginkább a tisztán elektromos meghajtású járművek elterjedésében van fontos szerepe. A szaporodó töltőpontok növelik a tulajdonosok biztonságérzetét, ezáltal többen nyitnak az elektromobilitás felé.

 Az egyik legkomolyabb szerep természetesen az autógyártóké, amelyeknek köszönhetően egyre nagyobb kapacitású akkumulátorral szerelt járműveket biztosítanak a vásárlók számára, egy töltéssel egyre nagyobb megtehető távolsággal.

Elektromos autók eladása globiálisan

Kínában a legerősebb az elektromos autózás

Tavaly több mint 352 ezer részben vagy teljesen elektromos autót adtak el az országban, ez közel 85%-os növekedést jelent. A kínai vezetés komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy érdemben támogassa a helyi elektromosautó-gyártókat, ezáltal növelve az elektromos járművek elterjedését. Egyik oka, hogy a nagyvárosok légszennyezettsége csökkenjen, másik, hogy közép- és hosszútávon vezető szerephez juttassa a kínai gyártókat. Az e-autókkal behozhatja lemaradását az ország az autógyártás területén.

Európában közel 221 ezer (+13%), míg az Egyesült Államokban közel 157 ezer (+37%) részben vagy teljesen elektromos autót értékesítettek tavaly. Japánban viszont csökkent az ilyen típusú járművek eladása, tavaly csak 22 ezer (-12%) autót adtak el.

 Elektromos autók értékesítése régiók szerint 2015-2016

A világ 30 legnépszerűbb elektromos autója

Az eladási adatok alapján, az EV Volumes elkészítette statisztikáját arra vonatkozóan, hogy melyek voltak a legnépszerűbb részben vagy teljesen elektromos autók 2016-ban.  A Tesla Model S-nek sikerült az élre törnie, 50 ezer eladott példánnyal. Éppen hogy sikerült megelőzni mindenidők legnagyobb számban értékesített elektromos autóját a Nissan Leaf-et. Viszont, ha figyelembe vesszük, hogy a Nissan a kínai partnerével, a Dongfenggel együtt további 1961 db kínai Leaf-nek megfelelő Venucia E30-at értékesített, akkor mégiscsak a Leaf volt a legnépszerűbb áram hajtotta autó 2016-ban. A harmadik helyet Kína legnépszerűbb plug-in-hibridje, a BYD Tang szerezte meg, 31 ezer értékesített modellel.

Íme teljes 30-as lista: 

Top 30 legtöbbet eladott elektromos autó 2016

Forrás:

Forrás: