Létrehozva: 2017-08-25 11:53:00

Napelemes napfénytető az Audinál

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Újabb lépést tett a jövő felé az Audi, ugyanis különleges módon szeretnének még több energiát szerezni a környezetből


Az ötlet, hogy egy autó teljesen a napenergiára támaszkodva guruljon, elég jól hangzik. Sajnos, akárcsak a repülő autók, a napenergia hajtotta autók megjelenése sem éppen a közeljövőben várható. Azonban az elkövetkező Audi modellek talán egy lépéssel közelebb kerülhetnek ehhez az elképzeléshez, ugyanis az akkumulátoraikat a napfénytetőbe szerelt napelemekkel töltenék a későbbiek folyamán.

 Napelemekkel akarják az Audinál a hatótávot növelni

Az Audi a héten jelentette be, hogy közösen fognak dolgozni az Alta Devices-zal, a kínai napelemgyártó Hanergy leányvállalatával, hogy extravékony napelemcellákat építsenek be a napfénytetőkbe. A céljuk, hogy az így kapott plusz energiával megnöveljék az elektromos autóik hatótávját. Az Audi terve az, hogy előbb-utóbb az egész tetőt napelemek borítsák, amik elég energiát termelnek majd a légkondi vagy az ülésfűtések működtetéséhez, ugyanis egyelőre nem még nem képesek az akkumulátorokat közvetlenül tölteni a napelemekkel.

„Az elektromos autók hatótávja egy nagyon fontos témakör a vásárlóink számára” – mondta Dr. Bernd Martens, az Audi beszerzésekért felelős igazgatósági tagja – „A Hanergyvel közösen az a tervünk, hogy innovatív napelemeket építünk az elektromos autóinkba, amik növelnék a hatótávjukat, emellett környezetbarátak.”

Azonban amíg az Audi arról beszél, hogy mennyire hatékonyak a napelemek amiket be akarnak építeni, és milyen jól teljesítenek gyenge fényben is, egyelőre konkrét számok nem hangoztak el, mennyi energiát fognak termelni. Mint ahogyan arról sem, hogy milyen fényviszonyokra lenne szükség ahhoz, hogy valóban tudják a napelemek működtetni például a légkondícionáló berendezést.

A kérdéskör már csak azért is érdekes, mert a Toyota jelenleg is kínál napelemekkel ellátott autót, ezek viszont nem képesek elég nagy energiát termelni, így csupán a pionír újdonságot lehet benne tisztelni.

Napelemekkel töltené az jövő elektromos modelljeit az Audi

Ha az Audi valóban tényleg megvalósítja az napelem-tetős ötletét az elkövetkező modelljeinél, nem valószínű, hogy azok sokkal nagyobb hatékonyságúak lennének. A napelemes tető mindezek ellenére is érdekes koncepció, még akkor is, ha az csak a jövő zenéje, hogy többet tudjon nyújtani.

Forrás:

Motortrend

Ajánlott cikkeink: