Létrehozva: 2021-04-26 11:37:11

Mostantól még egyszerűbben hozzá lehet férni a Teslák feketedobozához

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Nem olcsó, de roppant hasznos lehet, ha vitás szituációkat kell tisztázni.


A Tesla „Event Data Recorder” (EDR) úgy működik, mint egy repülőgép feketedoboza: gyakorlatilag a jármű összes paraméterét rögzíti és mindazt, amit a sofőr az autóban csinál. Ezek az adatok megmutatják, hogy adott pillanatban mekkora sebességgel halad a kocsi, a sofőr mennyire nyomja le a pedálokat, mekkora erők hatnak a járműre, milyen funkciók vannak ki- vagy bekapcsolva, mely biztonsági övek vannak becsatolva, és ennél még jóval több mindent. 

Éppen ezért egy baleset kapcsán az EDR által rögzített információk kulcsfontosságúak lehetnek a vezető, valamint az esetet vizsgáló hatóságok számára. Korábban a Teslát használók gyakran ütköztek nehézségekbe, amikor az EDR adatait szerették volna letölteni. A kaliforniai cég most ezt teszi egyszerűbbé. 

EDR kit a Tesla járműveihez

Az elektromosautó-gyártó által most elindított EDR Resources honlapon minden szükséges szoftver és hardver beszerezhető az EDR adatainak lehívásához. Emellett a Tesla részletes használati útmutatóval is szolgál az adott modell és évjárat függvényében. 

Bár a szükséges szoftver ingyenes, de a kábelek és az USB-CAN adapter összesen 1200 dollárba (aktuális árfolyamon számolva 360 ezer forintba) kerül. 

Ez egy rendkívül hasznos újítás lehet, amikor a sofőrnek egy-egy vitás szituációban bizonyítania kell az igazát, hogy nem ő hibázott, és mindent elkövetett annak érdekében, hogy elkerülje a balesetet. 

balesetet szenvedett Tesla Model Y

 

Weboldalunkon is elérhetőek a Tesla modelljei. Amennyiben valamelyikről szeretnél részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy emailben.

 

Forrás:

InsideEVs

 

Ajánlott cikkek: