Létrehozva: 2017-03-01 10:13:00

Mindig tud újat mutatni az 5-ös BMW

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A megnyerő dizájnnal rendelkező G30-as hosszú és újdonságokkal teli listával rendelkezik az aktív biztonsági rendszerek és félautomata vezetési funkciók tekintetében.


Összehasonlítva az előző modellel, az idei változat akár 137 kilóval könnyebb, 3,5 cm-el hosszabb, majdnem egy centivel szélesebb és magasabb is, a légellenállási alaktényezője pedig 0,22 is lehet. Kinézetre nem sok mindenben tér el elődjétől, de a legfeltűnőbb különbség az, hogy az első lámpák szögletesebbek, az Angel Eye pedig hatszög alakú lett.

A kompakt 3-as és a legnagyobb 7-es BMW között, az új 5-ös közepes méretű luxusautóként van jelen. Kezdetben szedánként volt elérhető, idővel aztán  a Gran Turismo és kombi változat, az 530E plug-in hybrid és a legizmosabb M550i is a paletta részét képezi majd. A standard hátsókerék meghajtás mellett kérhető lesz még összkerék-meghajtással is, az 530i és 540i modelleknél. Az aktív első rács mozgó lamellái javítják az autó aerodinamikáját és lerövidítik a hajtáslánc bemelegedésének idejét.

2017 BMW 5 series

Áttekintés

Kezdetben az új 5-ös két motorral volt elérhető: 2.0 literes turbofeltöltős, 4 hengeres, 248 lóerő, illetve az 530i vagy az 540i-ben szereplő 3.0 literes, turbós 6 hengeres, 335 lóerővel. Mindkét motor kizárólag nyolcsebességes automata váltóval kérhető, kéziváltót csak az 520d-hez kínálnak. A M-es változatok menetdinamikája nagymértékben javult az M-es futóműnek köszönhetően, és a 19-es könnyűfém felniknek, amiken nagy teljesítményű gumik találhatóak. Az aerodinamikailag fejlettebb karosszériaelemek, az M-es sport kormány, alumínium pedálok, egyedi fekete beltér, kék kontrasztos varrással, mind az M-pakett részét képezik.

2017 BMW 5 series

Kényelmi funkciói között szerepel a 20 irányba állítható masszázs ülések, fűthető, szellőző funkciókkal.  A BMW új iDrive multimédiás rendszere, a 26 centiméteres érintőképernyőn, illetve megjelent a gesztusvezérlés is, ahol például pár mozdulattal lehet állítani a rádió hangerejét, ha a mutatóujjaddal körözöl az érintőképernyő előtt. A head-up display 70%-al nagyobb lett, Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins opcionális hangrendszerekkel érhető el és Apple CarPlay-el, ami a hátsó ülésen ülők szórakozásához járul hozzá. Emellett természetesen megtalálható az inteligens navigáció, 360 fokos kamera rendszer, automata parkoló asszisztens, vezeték nélküli mobiltelefon töltés. A navigációs rendszer segít csökkenteni az üzemanyag fogyasztást, az út domborzati viszonyait vizsgálva optimalizálja a sebességváltót Eco Pro módban.

2017 BMW 5 series

Hogy javítsák az autó kezelhetőségét, felszerelték egy elöl kettő keresztlengőkaros, hátul ötlengőkaros futóművel. Az autó minden egyes elemét ehhez a szériához fejlesztették, több a vázszerkezetben a melegen sajtolt, majd kiedzett acél. Az autó Adaptive Drive rendszere most elektromechanikus kanyarstabilizátorral jelent meg, a súlycsökkentés érdekében. Akárcsak az előző modellben itt is jelen van több vezetési mód, mint a Comfort, Sport, Eco Pro és az Adaptive, amennyiben  fel van szerelve a Dynamic Damping Control rendszerrel. Sport és Eco Pro módban személyre lehet szabni, hogy mennyire legyen agresszív a motor és a felfüggesztés

A modellválaszték dízel-fronton kissé foghíjasnak mondható, mert csak a 20d-t és a 30d-t foglalja magába. Viszont hamarosan érkezik a csúcs dízel M550d, amely a 7-eshez hasonlóan itt is négy turbós, 400 lóerős és 750 Nm forgatónyomatékkal bír majd.

2017 BMW 5 series interior

Biztonság

A G30 teljesen új biztonsági csomaggal rendelkezik, többek között az ütközés jelző, automatikus kézifék, aktív sávtartó, holttérfigyelő rendszer, oldalsó ütközés elkerülő, dugó elkerülő segédletekkel. Az Active Driving Assistant pedig segít a balesetek elkerülésében: felgyorsítja a kormányt, ha kitérő manővert észlel.

Végezetül pedig itt egy videó, ami jól szemlélteti a parkolóasszisztens működését éles helyzetben:

 Forrás:

Ajánlott cikkeink: