Létrehozva: 2022-03-04 13:12:01

Miért a millió mérföldes akku jelenti a villanyautók jövőjét?

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A tervezett elavulás nem számít járható útnak az autóiparban.


Manapság a technológia jelentős részét csak néhány évnyi használatra tervezik, a tartós műszaki eszközök ideje már lejárt. Erről egyrészt az innováció felgyorsult üteme tehet, illetve hogy a fogyasztók mindig a legújabb technológiát szeretnék megkapni. Másrészt a cégek érdeke, hogy minél több terméket értékesítsenek. A betervezett elavulás az eszközök, például az okostelefonok esetében akkumulátor teljesítményének leromlását is eredményezi.

Egyre többször hallhatunk a millió mérföldes (1,6 millió kilométeres) élettartammal rendelkező akkumulátorcsomagok érkezéséről, amelyek akár 650 kilométeres hatótáv megtételére is képesek leszenek egyetlen feltöltéssel.

A tervezett elavulásnak azonban súlyosan negatív hatása lehet az elektromos autókra történő átállásra. Noha az akkumulátorok tervezett elavulása csábítónak tűnhet az autógyártók számára, különösen, ha ezáltal az ügyfelek háromévente új járműveket vásárolnak, ez valószínűleg komoly problémákat okozna. A Mercedes és a Tesla például 8 év és 160 ezer, illetve 240 ezer kilométer garanciát vállal elektromos autóira, beleértve az akkumulátorokat is. 

tisztán elektromos Mercedes EQS szemből, menet közbenDe miért fontos, hogy az akkumulátorokat úgy tervezzék, hogy a lehető legtartósabbak legyenek? Ennek egyik legfőbb oka a használtautó-piac. A villanyautók drágák, ezért újonnan az átlagos vásárlók számára nem elérhetőek. A használt autók piaca létfontosságú a jövő mobilitása szempontjából, de ha az akkumulátorokat nem lehet könnyen megjavítani, akkor a 10 évig használható akkumulátor nem fog megfelelni például nekünk, magyaroknak, ahol az autók átlagéletkora 14,4 év.

Vagyis a piacnak fel kell készülnie a villanyautók karbantartására. Ezért nagyobb hangsúlyt kell fordítani a technikusok és autószerelők megfelelő felkészítésére, hogyan kell szakszerűen karbantartani az akkumulátorokat.

 

Forrás:

Automotive News Europe