Létrehozva: 2020-08-06 15:16:51

Már épül a Tesla alapokon nyugvó, elektromos Mustang

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Elképesztő gyorsulást és kiemelkedő kényelmet ígér az Aviar R67.


A Tesla és a Ford – két autóipari csúcsmárka, mindkettő az Egyesült Államokból. Előbbit mindenki arról ismeri, hogy elképesztően gyors elektromos autókat készítenek, míg a cégvezető, Elon Musk folyamatosan a világűr meghódításán dolgozik. Utóbbi pedig amellett, hogy egyre inkább az SUV-kra és a pick-upokra szeretne koncentrálni az észak-amerikai piacon, többek között összerúgta a port a ’60-as években Enzo Ferrarival (aki véletlenül kihagyta, feltétlenül nézze meg a Ford vs. Ferrari című mozifilmet). Ám a kék ovál emellett a világ legkelendőbb sportos járművét is a magáénak tudhatja. Ez pedig nem más, mint a Mustang.

Ám a Mustang bármennyire is az egyik legismertebb amerikai ikonnak számít, ez a Tesla alapokra készített, teljesen elektromos koncepció mégsem az USA-ból származik, hanem egy orosz cég, az Aviar Motors dizájnerei álmodták meg.

 Aviar R67 látványterv szemből menet közben

A „pony-car” villanyos változata a keresztségben az Aviar R67 nevet kapta, és kifejezetten azoknak készül, akik nem különösebben lelkesednek a Mustang Mach-E elektromos crossoverért. A dizájn az autó eredeti, 1962-es koncepcióját vette alapul: letisztult vonalak, hármas osztású hátsó lámpák és szélesen terpesztő, sportos megjelenés. Mindazok, amik igazán ismertté tették a modellt.

Az alumínium padlólemezt, az akkumulátort, az elektromotort és a futóművet is egy Tesla Model S-ből vették át. Erre húzzák rá az Aviar R67 könnyű kompozit karosszériáját. De talán még ennél is fontosabb, hogy a meghajtásról két elektromos motor és egy 100 kilowattórás akkumulátor gondoskodik. Az oroszok azt ígérik, hogy a 840 lóerős teljesítményre képes kocsi mindössze 2,2 másodperc alatt fog nulláról százra gyorsulni. Ráadásul egy felöltéssel 507 kilométeres hatótávot lehet majd elérni. Az pedig már csak hab a tortán, hogy kompatibilis lesz a Tesla Supercharger töltőkkel.

Aviar R67 beltere látványterv

Az Aviar R67-es beltere is ismerősnek tűnhet. Az orosz cég által készített látványtervekről visszaköszönnek a jellegzetes Tesla elemek, mint például a függőlegesen beépített, 17 colos infotainment rendszer és a letisztult, sallangmentes műszerfal, amibe azért sikerült integrálni a tipikus, köralakú Mustang légbeömlőket is. Emellett az autó garantáltan megkapja az összes Tesla funkciót is.

Aviar R67 prototípus építése

A gyár által közölt legfrissebb hírek és fényképek alapján már készül az R67-es prototípusa, ami „az első “elektromos izomautó” lesz, elképesztő gyorsulással, amihez kivételes kényelem társul.” Arról azonban egyelőre nincs információ, hogy az Aviar hány darabot készít az autóból, illetve, hogy mennyit kell majd fizetnie annak, aki egy elektromos Mustanggal szeretné szelni az utakat.

 

Forrás:

Motor1

Ajánlott cikkek: