Létrehozva: 2017-12-17 02:18:00

Késni fog a Volvo ’Drive Me’ önvezető programja

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A 2-es szintű önvezető Volvo XC90-eket már javában tesztelik, a 4-es szintű autók bevezetése azonban a tervezettnél tovább várat magára.


A Volvo jelenleg családok segítségét keresi Göteborgban a "Drive Me" nevű önvezető program fejlesztéséhez, de a svéd gyártó a 4-es szintű autók teljes bevezetését 2021-re halasztotta.

Korábbi bejelentésekben a Volvo azt állította, hogy 100 teljesen önvezető autója már az utakat járná, mielőtt 2021-ben a vásárlók számára is elérhetővé tennék, de most megváltoztatta az álláspontját. A cég elmondta, hogy göteborgi családokat vont be a fejlesztésbe. Ezen családok visszajelzését várja a 2-es szintű az önvezető technológiához, ami egy kissé fejlettebb azoknál a rendszereknél, amiket a Volvo vagy más márkák már eladásra kínálnak. A 2-es szintű önvezető autóknál a vezetőnek még mindig figyelnie kell az utat és képesnek kell lennie az irányítás akár figyelmeztetés nélküli átvételére.

Volvo önvezető autó

A Drive Me teszt részeként jelenleg két család használ Volvo XC90 SUV-ot a svéd városban. Ezek az XC90-ek jelenleg a második fokozatát használják a Volvo önvezető technológiájának, amely számos kamerát és érzékelőt tartalmaznak a jármű körüli autók és akadályok megfigyelésére, valamint a résztvevők biztonságban tartására.

A Volvo fokozatosan további autonóm technikákkal fogja kiegészíteni a programot, ezáltal az autó több irányítást vehet majd át a vezetőtől a próbaidőszak előrehaladtával. 2021-re akár 100 család lehet részese a Drive Me programnak, és a Volvo reméli, hogy az önvezető technológia addigra elég fejlett lesz a globális bevezetéshez.

Volvo önvezető jármű

Göteborg az első az önvezető Volvok nyilvános tesztjei közül. Egy hasonló program indul hamarosan Londonban, míg a kínai városokból érkező érdeklődés azt jelentheti, hogy a következő pár évben ott is hasonló teszt veheti kezdetét. Az önvezető rendszerek folyamatos fejlesztésével a Volvo továbbra is reméli, hogy 2020-ra senki sem fog komolyabban megsérülni vagy meghalni egy új Volvoban.

A Volvo már felfedett egy teljesen önvezető teherautót. A Volvo FMX része egy olyan kutatási projektnek, amivel a bányák, kikötők, és egyéb szűkös helyek biztonságát és termelékenységét szeretnék növelni. A kamionok folyamatosan dolgoznának, ezzel csökkentve a dugókat, és a fel- és lerakodással töltött időt.

Az FMX tesztelése rövidesen kezdetét veszi a kristinebergi Boliden bányában, a Volvo reményei szerint egy éven belül három ilyen kamiont tudnak kipróbálni. Ez lesz az első önvezető teherautó a föld alatt tesztelve, a bányában 7 km távot megtéve, és akár az 1,320 méteres mélységet elérve.

Forrás:
Autoexpress

Ajánlott cikkeink: