Létrehozva: 2017-03-03 10:28:00

Kátyúkárt szenvedett? Menjen biztosra!

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Budapest utcáin nem nehéz kátyúkba botlani, főleg, hogy naponta 500 új keletkezik. Mi a teendő, ha a lyuk még kárt is okozott autójában?


A kátyúkárok mintegy felét térítik csak meg, a statisztikák szerint, ennek legfőbb oka, hogy a szenvedő fél megfelelő adatrögzítés nélkül hagyja el a helyszínt, vagy az, ha bizonyíthatóan gyorsabban hajtott azon útszakaszon, ahol a problémát figyelmeztető tábla jelezte. Érdemes tehát mindent a lehető legprecízebb módon dokumentálni.

A kátyúkárt a főszabály szerint az adott út tulajdonosának kell bejelenteni, amint lehetséges, ha nincs casco vagy kátyúkár kiegészítő biztosítás a KGFB mellett. Fontos, hogy a biztosítás hiányában a károk kifizetésének jogalapjára vonatkozó döntés az út tulajdonosának a hatásköre, nem a biztosítóé.

Kátyú

Cselovszki Zoltán, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének Gépjárműszekciójának vezetője kifejtette: országosan több tízezerre tehető az autók épségét veszélyeztető kátyúk száma. Megtörtént, hogy Budapesten naponta négy-ötszáz új úthibát regisztráltak a karbantartók.

Itt a lényeg: a lakott területen belüli útszakaszok az illetékes önkormányzat hatásköre alá tartoznak, míg a település közti útvonalak az autópályákkal együtt a Magyar Közút Zrt. keze alatt működnek. Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalaiért a BKK Közút Zrt. a felelős, akik egyébként üzemeltetnek egy keresőt is, ami segít eldönteni kihez tartozik az érintett útszakasz.

A kárrendezés opciói 

A biztosítás a kárrendezés hatékonyságát növeli, de érdemes mobiltelefonnal fotókat készíteni a helyszínről és a sérülésről, a pontos dokumentáció érdekében. A fényképekre célszerű még az arányok, méretek érzékeltetéséhez egy beazonosítható tárgyat helyezni (toll, öngyújtó stb). Rendőri jegyzőkönyvhöz komolyabb kár esetén ragaszkodjunk, vagy keressünk tanúkat. A casco biztosítással rendelkezőknek közvetlenül nyújt kártérítést a biztosító, ha a fedezete kiterjed a biztosított gépjárműben bekövetkező törés vagy sérülés károkra. Fontos figyelembe venni, hogy a casco fedezetet nyújt-e a gépjármű elszállítására, tárolására.

Kátyú

Mindezek előtt, ha egy elkerülhetetlen kátyúval találkozna, a biztonságos közlekedés keretein belül, nehogy hátulról érjen a meglepetés, minél jobban csökkentse a sebességet. Ha megérkezett a kátyúba, emelje fel a fékpedált, mert ha a kerék át tud gördülni az úthibán, kisebb erőhatás éri az abroncsot, a felnit és a futóművet is.

 

Forrás:

Ajánlott cikkeink: