Létrehozva: 2018-09-20 20:05:14

Jön az első sorozatgyártású autó, mely 640 km/h végsebességre képes?

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Az SSC autógyár azt állítja, hogy az ő 1750 lóerős Tuatara modelljük lehet a világ első 480 km/h végsebességű autója.


Egy ilyen autót megtervezni egy hatalmas – és egyben rendkívül költséges – ugrás az ismeretlenbe. Dőreség volna hatalmas összeggel fogadni arra, hogy az SSC képes lesz erre a sebességre. Egyelőre korai bármit is kijelenteni.

Az eddig tapasztaltak szerint elkerülhetetlen, hogy a józan ésszel felfogható jövőben látható lesz egy olyan autót, mely képes áttörni ezt az álomhatárt. Ha nem az SSC, akkor talán a Koenigsegg. Vagy a Bugatti, esetleg a Hennessey. Ha senki nem vállalja, befuthat a Dacia is, ám erre kevés az esély. A lényeg az – bármilyen hihetetlenül is hangzik – ha olvasod ezt a cikket, nagyon jó esély van arra, hogy még élni fogsz, amikor az utakon láthatsz egy 480 kilométer/órával száguldó csodát.

A kérdés mindenkit foglalkoztat, akik figyelemmel követik az autóiparral kapcsolatos fejleményeket. A Top Gear stábja gondolkodóba esett, hogy a 480 km/h helyett eltűnődtek egy 640 km/h végsebességű autó létjogosultságán. Vajon mikor jöhet egy ilyen járgány? Végeztek némi kalkulációt a háttérben, a válasz pedig...

2079. április 11.

Igen. A tudomány mai állása szerint ez az a dátum, mire a sorozatgyártás eljuthat ebbe a kategóriába. A matematikának ugyanis vannak megcáfolhatatlan tényei. Még akkor is, ha a fenti számítást zömmel olyanok végezték, akik kettesre érettségiztek matekból, és azt sem tegnap szerezték.

matematikai grafikon

Ha rápillantasz a fenti grafikonra, látható, hogy bejelöltük rajta az elmúlt évszázad sebességrekordjait: 1894-ben a Benz Velo elérte a 20 km/h-t – ez a skála alsó része – egészen addig, hogy a Koenigsegg Agera RS 447-tel repesztett 2017-ben.

Való igaz, hogy a sorozatgyártású autók sebességrekordjai vitára adhatnak okot (kérdezd Hennessey Urat). Ezzel együtt az általános trend világosan kirajzolódik. A fejlődés pedig meglepően egyenes vonalat mutat. Bár a trendvonal tartalmaz néhány hullámvölgyet az elmúlt évtizedekből, az autók fejlődésének mértéke azonban a fizika határait is elnyújtotta. A Koenigsegg Agera tavalyi teljesítménye egy kicsit megelőzte a korát, legalábbis ez előtt az egyenes vonal előtt jár.

Amennyiben ezzel az ütemű fejlődéssel lehet számolni, a 640 km/h-s határ elérése 2079. április 11-ére prognosztizálható. Hatvan év múlva. Ha az emberiség még létezni fog akkor, pont szép ajándék lesz mindenkinek a Költészet Napjára.

Ha a 640 km/h-s végsebességű autó fogalma – egy olyan autóé, mely 180 métert tesz meg másodpercenként, egy olyan autóé, mely elméletileg két és fél nap alatt képes megkerülni a Földet – abszurd képzelgésnek hangzik, ám érdemes észben tartani, hogy hatvan év nagyon hosszú idő az autóiparban. Hatvan évvel ezelőtt például az Aston Martin DB4 GT még a 240 km/h-s határon mozgott. Ha akkoriban valaki a 480-as vagy 640-es határról beszél, az is legalább olyan utópisztikusan hangzott volna, mint ez a felvetés most.

Jegyezd fel a dátumot: 2079. Biztosan be fog következni. Biztosan lesz némi probléma annak az útszakasznak a megtalálásával, ahol ez a sebesség lehetséges. A feladat adott: a sebesség mámorában élő gyártóknak meg kell bízniuk az útépítőket a kivitelezéssel. Ha több gyár beszállna a projektbe, alacsonyan tarthatnák a költségeket.

Ha az út rendelkezésre áll, már csak azt a bátor, vállalkozó kedvű sofőrt kell megtalálni, aki beül ebbe az autóba. Ollie Marriage, a Top Gear tesztelője elég jó kondiban van: 2079-ben már 100 fölött lesz, ám társai szerint még akkor is vállalni fogja.

Forrás:

Ajánlott cikkek: