Létrehozva: 2019-08-22 15:23:30

Itt a Mercedes-Benz villanybusza

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Új taggal bővült a Mercedes-Benz tisztán elektromos autókínálata.


 

A németek már a 2019-es Genfi Autószalonon bemutatták az elektromos busz prototípusát, de most itt a sorozatgyártású verzió is. A modell hivatalos premierje egyébként a Frankfurti Autószalonon lesz, mellyel kéttagúra bővül a márka elektromos EQ modellcsaládja, 2020-tól a Mercedes-Benz EQC mellett ez a családi- vagy üzleti célokra is tökéletes kisbusz is elérhető majd. Kívülről az egyenhűtőmaszkról ismerhetők fel a tisztán villannyal üzemelő modellek, első ránézésre az új buszt is csak az különbözteti majd meg a sima V-osztálytól.

Mercedes-Benz EQV oldalról

Míg az elektromos szabadidő-autóban 80 kWh-ás az akkumulátorcsomag, addig ebben már egy kereken 100 kWh-ás pakk várja az energiát, amivel elméletileg akár 405 kilométeres is lehet a hatótávolság egy feltöltéssel. Az akkucsomag elhelyezését úgy oldották meg, hogy az semekkora helyet nem rabol el a belső térből, sem pedig a poggyászok számára elérhető helyből, azaz a villanybusz nem jelenet semmilyen kompromisszumot, legalábbis ami a helykínálatot illeti.

Mercedes-Benz EQV beltér

A töltőnyílást elöl, az autó bal oldalán helyezték el közvetlenül a fényszóró sarkánál. Alapból egy 11 kW-os töltőkábel áll rendelkezésre, mellyel 10 óra alatt tölthető fel a jármű, de a villanybuszhoz rendelhető egy 110 kW-os teljesítményre képes töltő is, amivel kevesebb, mint 45 perc alatt 80%-os szintre hozható az akkumulátor. A hajtásról egy 204 lóerős villanymotor gondoskodik az első tengelyen, ami 160 km/h-ás végsebességre elegendő.

Mercedes-Benz EQV műszerfal

A beltérben szinte semmi sem utal a hajtás különleges mivoltára. Az igényeknek megfelelően a kisbusz kérhető 6, 7 vagy 8 személyes kivitelekben. A Mercedes-Benz legújabb MBUX névre hallgató fedélzeti rendszere természetesen itt az alapfelszerelés részét képezi. A típus gyártása 2020-ban indul, megvásárlásához pedig körülbelül 5 millió forinttal kell nagyobb összeget megfinanszírozni, mint a belsőégésű motorral szerelt hasonlóan felszerelt változatok esetében.

Forrás:

Ajánlott cikkek: