Létrehozva: 2019-07-15 13:04:30

Ilyen lehet a Chevrolet Bolt EUV

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Az elektromos városi crossover egy új modellcsalád és egy új kategória megteremtője is lehet egyben.


 

A Chevrolet 2018-ban a kínálata alapos átstrukturálását jelentette be, melynek keretében több modell gyártását is befejezik és erőiket az elektromos autók fejlesztésére fordítják. Ennek egyik bizonyítéka, hogy 2019 tavaszán a márka bejegyeztette a „Bolt EUV” nevet, amely egy tisztán elektromos, Bolt alapokra épített városi crossover lehet. Az EUV mozaikszó levédetésével a Chevrolet létre akar hozni egy új kategóriát: az Electric Utility Vehiclest, ami nem szó szerint fordítva az elektromos szabadidő-autókat jelentené. Az érkező modellel kapcsolatos részletek egyelőre nem ismertek, de az álcázott fotók és az aktuális Bolt alapján valami olyasmire kell számítani, mint a fenti képen.

Chevrolet Bolt
A teljesen elektromos Chevrolet Bolt EV-t 2017 óta gyártják Amerikában. A típus Európában Opel Ampera-E néven lehet ismerős és ez lesz az alapja a Bolt EUV crossovernek

Az elektromos hajtás menő, az emelt hasmagasságú autók minden méretosztályban szintén. Miért ne lehetne a kettőt összekapcsolni? A számítógépes grafika szerint az autó örökölheti a Chevrolet Blaser orr részének kialakítását. A hasonlóság főleg a vékony hűtőrácsnak és fényszóróknak köszönhető, bár a Bolt EUV alacsonyabb felépítésű lesz, mint a terepjáró. A külsőben természetesen elvétve itt-ott felismerhetőek a Bolt génjei is. Annál várhatóan azonban nagyobb tengelytávval érkezik, mivel a Bolt padlólemezének egy átalakított verzióját kapja, a Chevy jövőbeni modelljei közül elsőként.

A gyártás gyors beindítását a vállalat egy 300 millió dolláros invesztícióval kívánja megfinanszírozni. Az új autók előállítása a Michigan államban található Orion Assembly nevű üzemben fog történni, ahol jelenleg a Bolt EV-t is gyártják. Feltételezhetően megkapja annak hajtásláncát is, ami egy, az első tengelyen elhelyezett villanymotort jelent. Tehát –a piac igényeinek megfelelően - nem várható összekerékhajtású változat a crossoverből. Kikövetkeztethető paraméterei impozánsak: 200 lóerő, 7 másodperc körüli gyorsulás és 500 km feletti ígért hatótáv.

Chevrolet Bolt EUV álcázott prototípus
A Chevrolet Bolt EUV erősen álcázott prototípusai már javában róják a tesztköreiket Michigan állam útjain

A General Motors ambiciózus elképzelései szerint 2023-ra 20 teljesen új, tisztán elektromos autóval fog rendelkezni. Amikor az új modell érkezésének híre napvilágot látott, autós berkeken belül az a hír járta, hogy a Chevrolet egy Bolt alapú, elektromos modellcsalád kifejlesztésén dolgozik. Ezek bátor tervek, főleg annak figyelembevételével, hogy Amerikában még nem söpört végig az elektromos autók forradalma. Persze a villanyautók eladásai folyamatosan nőnek, de az áttörés még várat magára. Talán egy attraktív, elektromos Bolt EUV városi terepjáró nagyot lendít ezen. Érkezése valamikor 2020-21 környékén várható.

Források:

Ajánlott cikkek: