Létrehozva: 2022-02-04 14:26:40

Így képes a színváltoztatásra a BMW iX Flow – VIDEÓ

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Az ötlet alapját az E-book olvasók esetében használt technológia adja.


A BMW a 2022-es CES Show keretei között mutatta be az E-Ink technológiával készült iX Flow névre keresztelt újdonságot. A bajor gyártó elmondta, az autót egy olyan különleges fóliával vonták be, amely elektromos impulzus hatására egy szempillantás alatt képes megváltoztatni a színét. 

Ezt a technológiát most Markus Brandly, a BMW mérnöki központ járműelemzője mutatta be a Jay Leno’s Garage című műsorban. Elmagyarázta, azáltal, hogy az árnyalatot világosról sötétre változtatjuk, az autó hőtani tulajdonságai megváltoznak. Ez azt jelenti, hogy hideg időben sötétebb árnyalat választható, hogy több fényt vonzzon, míg melegebb napokon a világosabb szín visszaveri a fényt.

Brandly hozzáteszi, hogy az E-Ink önmagában nem új technológia, de az iX Flow az első alkalom, hogy egy jármű esetében alkalmazzák. A rendszer egy fóliából áll, amely több millió mikrokapszulából épül fel, amelyek elektromosan töltött pigmentet tartalmazó tiszta folyadékokat tartalmaznak. Ebben az esetben az E-Ink fehér és fekete kéttintás rendszert használ.

Az elektromos tér a felszínre hozza a szükséges tintarészecskéket, ami színváltozást eredményez. Ennek során az iX Flow feketéről fehérre és a közöttük lévő összes árnyalatra válthat. Ez a technológia azonban nem azonos a fényre reagáló festékekkel, például gyöngyházfényű és irizáló felületekkel.

Az E-Ink minimális mennyiségű elektromosságot fogyaszt, és működése közben nem termel hőt. Amint a felület eléri a kívánt árnyalatot, az áramfelvétel véget ér. A BMW iX Flow ötletét Dr. Stella Clarke, a BMW kutatómérnöke dolgozta ki, aki azután állt elő a koncepcióval, hogy elemezte, hogyan alkalmazzák a filmet az E-book olvasók esetében.

Weboldalunkon is elérhetőek a BMW modelljei. Amennyiben szeretnél valamelyikről részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy e-mailben!

 

Forrás:

CarBuzz