Létrehozva: 2020-02-27 09:30:36

Gumiabroncs nyomásmérők

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Praktikus eszközök a mindennapokra.


Az autó kezelése és üzemanyag-takarékossága is függ a gumiabroncsokban lévő nyomástól. A nagyon megterhelt gépkocsi gumiabroncsaiban magasnak kell lennie a nyomásnak ahhoz, hogy zavartalan legyen a vezetés. A leeresztett (vagy kevéssé felfújt) gumiabroncsokkal való vezetés egyéb következményei a futófelület kopása és a keréktárcsa sérülése, ezért a gumiabroncsokat rendszeresen kell ellenőrizni és felfújni.

Ezek a hordozható autós kiegészítők a gumiabroncsnyomás méréséhez nélkülözhetetlenek. A legáltalánosabb mérőműszereken a nyomásértékeket mutató számlap található. Vannak elektromos kijelzővel felszerelt mérőműszerek is, az ilyen eszközök használata egyszerű.

  1. Csavarja le a gumiabroncs szelepszáráról a kupakot!
  2. Helyezze fel az eszközt, és hagyja a szelepen, amíg a mutató bizonyos helyzetbe nem áll!
  3. Olvassa le a nyomást, és vegye le a mérőeszközt!
  4. Ne feledje el visszacsavarni a kupakot!

Fontos, hogy a mérést hideg gumikon végezze el, mivel az autózás közben történő felmelegedéstől a nyomás megváltozhat. Az ajtóküszöbön általában található egy matrica, amelyen az autógyártó feltüntette a megfelelő nyomásértéket. Ha nem így van, ez az autó kézikönyvében biztosan megtalálható.

A legtöbb gumiabroncspumpa beépített nyomásmérővel van felszerelve, így kényelmesen, felfújás közben mérheti a nyomást. A legtöbb mérőeszköz erős kialakítású, és néhány skálát mutató számpappal van felszerelve (pl. PSI, bar).

Tippek a választáshoz

A digitális nyomásmérő pontosabb adatokat ad (akár 0,1 PSI-ig), ugyanakkor akkumulátort igényel, így ezt ne felejtse el időben kicserélni. Kényelmes, ha egy tokban tárolja a mérőeszközt - az ilyen eszközök gyakran tokkal együtt kaphatók. Válasszon megfelelő méréstartománnyal rendelkező mérőeszközt választani, autója függvényében. Például egy körülbelül 30 PSI nyomástartománnyal rendelkező nyomásmérő a legtöbb autóhoz megfelelő, míg a 80–100 PSI a nagy megterhelésű, magas nyomású gumiabroncsokhoz kell. Emellett vannak olyan beépített nyomásmérők is, amelyek túlnyomás esetén segítenek csökkenteni a guminyomást.

Az autó alkatrészei és tartozékai megtalálhatók a weboldalon Autoalkatreszonline24.hu