Létrehozva: 2022-05-13 13:54:51

Forradalmi SUV érkezett a Pininfarina tervezőasztaláról

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Az üzemanyagként szolgáló hidrogént cserélhető kapszulákban tárolja az autó.


A NAMX autóipari startup bemutatta első járművének koncepcióváltozatát, egy hidrogénüzemű SUV-t, amely új technológiával és Pininfarina dizájnnal érkezik. A cég azt ígéri, hogy az autó 2025-ben fog piacra kerülni, és egyből két verziót is kínálnak majd belőle.

A hátsókerék-meghajtással rendelkező belépőszintű modell 300 lóerős lesz, és a tervek szerint 6,5 másodperc alatt lesz képes álló helyzetből 100 kilométer/órára gyorsulni. A végsebessége pedig 200 kilométer/óra lesz. A GTH verzió 550 lóerőt kínál, 4,5 másodperces 0-100-as sprintidővel rendelkezik, és végsebessége eléri majd a 250 kilométer/órát.

NAMX SUVAz igazi érdekesség azonban a jármű belsejében található, ez pedig nem más, mint az üzemanyag tárolása. A NAMX szabadalmaztatott technológiája egy rögzített hidrogéntartályt és hat további kivehető kapszulát kombinál, amelyek másodlagos tartályként funkcionálnak. A startup azt ígéri, hogy az autó így akár 800 kilométeres hatótávolság megtételére is képes lehet. A cég a kivehető kapszuláihoz forgalmazására külön hálózatot is kíván létrehozni.

A tartályok elsődleges szempontot jelentettek a tervezés során, hiszen a Pininfarinának integrálnia kellett ezeket az SUV formatervébe, amely a várakozások szerint új lehetőségeket nyit majd a hidrogénüzemű autók előtt.

NAMX üzemanyagtartályA NAMX hivatalosan a Párizsi Autószalonon fogja leleplezni a modellt. Az SUV fejlesztése csak 2023-ban kezdődik, de rendelések már most is lehet leadni az autóra.

Forrás:

Carscoops