Létrehozva: 2020-08-28 16:39:22

Fizetnél 418 milliót egy 1400 lóerős, kínai hipersportkocsiért?

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A Hongqi S9 az eddigi legfigyelemreméltóbb kínai autó, és csak 70 készül belőle.


Ez a hipersportautó éppen olyan vonzóra és szemet gyönyörködtetőre sikerült, mint bármelyik versenytársa a kategóriájában a Bugatti Veyrontól elkedzve a McLaren Sennán és a Lamborghini Centenarión át egészen a legbrutálisabb Porschékig. A képeket látva az emberben felbuzog a vágy, hogy beugorjon a volán mögé és ahogy azt illik, kitapossa belőle a lelket. Ráadásul nagyszerűen bizonyítja, hogy mennyit fejlődtek a kínai autógyártók az elmúlt időszakban.

A prémium szegmenst célzó Hongqi még a 2019-es Frankfurti Autószalonon rántotta le a leplet az S9-es hipersportkocsiról. A gyártó korábban leginkább az L9-es, az L7-es és az L5-ös retró stílusú elnöki limuzinokról volt ismert, egyúttal azt is bejelentette, hogy a bemutatott autó nem csupán egy koncepció, hanem gyártani is fogják. Igaz, korlátozott példányszámban. Ezt akkor eléggé kétkedve fogadták a szakértők.

Hongqi S9 szemből, látványterv

 

Hongqi S9 hátulról, látványterv

 

Úgy tűnhet, mintha az állami tulajdonban lévő FAW-csoporthoz tartozó autógyártó az S9 formatervét valamelyik olasz dizájnstúdiótól szerezte volna be, ám a hírek szerint a kocsi terveit teljes egészében házon belül vetették papírra.

Ami a hajtásláncot illeti, egyelőre mindössze annyit lehet tudni róla, hogy egy turbófeltöltős, V8-as erőforráshoz legalább egy (de inkább több) elektromos motort kapcsoltak, hogy elérjék az 1400 lóerős teljesítményt. Ennek köszönhető, hogy az autó nulláról százra 1,9 másodperc alatt képes felgyorsulni, a végsebessége pedig 400 kilométer/óra. Legalábbis a kínaiak szerint. Hogy ezek az adatok mennyire állják meg a helyüket? Az első, hivatalos teszten úgyis mindenre fény fog derülni.

Bár az akkucsomag méretéről nem árultak el semmit, azt már most tudni lehet, hogy az a 70 darab S9-es, amit a Hongqi és a Silk EV (egy másik kínai gyártó) közösen épít, plug-in hibrid kivitelben készül majd. Ám aki már a fotók alapján beleszeretett a távolkeleti sportkocsiba és szeretne egyet otthonra, annak jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis egy darabért potom 1,4 millió amerikai dollárt (mai árfolyamon számolva 418 millió forintot) kell kicsengetnie érte.

Hongqi S9 szemből, menet közben, látványterv

 

Hongqi S9 hátulról, menet közben, látványterv

 

Remélhetőleg hamarosan még több információ fog napvilágot látni erről az érdekes és valóban nagyon jó megjelenésű villamosított autóról, amely garantáltan az egyik legfigyelemreméltóbb kínai kocsi (feltéve, hogy a Hongqi nem túlzott az adatokat illetően). Mindenesetre kíváncsian várjuk, hogy menet közben is láthassuk. Vagy összehasonlító teszten egy McLaren P1, esetleg a valaha volt legkreatívabb elnevezésű Ferrari, a LaFerrari ellen.

 

Forrás:

InsideEVs

 

Ajánlott cikkek: