Európában már a Volkswagen ID.3 a legnépszerűbb EV
5 hónappal, 2 héttel, 4 nappal ezelőtt

Európában már a Volkswagen ID.3 a legnépszerűbb EV

Egy év alatt 197 százalékkal nőtt a hálózatról tölthető autók iránti kereslet a kontinensen.

Tovább küszködik az újautó-piac Európában. Októberben összesen 1,13 millió autót értékesítettek az öreg kontinensen, ami 7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – derül ki a JATO Dynamics adataiból.

Ugyanakkor az elektromosított kocsik eladásai – teljesen elektromos (BEV), plug-in hibrid elektromos (PHEV), illetve hibrid elektromos (HEV) – 153 százalékkal növekedtek 2019-hez képest. Az idei évben eddig 302 587 villanyos autó talált gazdára, ez pedig a teljes piac 26,8 százalékát jelenti, szemben a tavalyi évvel, amikor mindössze 10 százalékos volt az elektromos és hibrid hajtással rendelkező járművek piaci részesedése. Ezzel pedig már – ha nem is sokkal – nagyobb szeletet hasítanak ki az újautó-piac képzeletbeli tortájából, mint a dízelek.

A legnagyobb növekedést a tisztán elektromos kocsik produkálták. Egy év alatt 197 százalékkal több, összesen 71 800 BEV autót adtak el Európában. A konnektoros hibridekkel együtt pedig mintegy 148 ezer hálózatról tölthető kocsi talált gazdára. Ez a teljes piac mintegy 13 százalékát jelenti. Ami a HEV autók eladásait illeti, a piac nagyságrendileg 14 százalékát jelentő, 154 ezer járművet értékesítettek.

újautó-regisztráció megoszlása Európában 2019-ben és 2020-ban üzemanyagtípus szerint

elektromosított járművek regisztrációjának megoszlása 2019-ben és 2020-ban.

Október folyamán a legnépszerűbb elektromos autónak a vadonatúj Volkswagen ID.3 bizonyult, hiszen Európa 27 legfontosabb piacán mintegy 10 590 darabot vásároltak a kocsiból, ami már a bemutatkozó hónapjában, szeptemberben is a harmadik legnépszerűbb modellnek bizonyult. Emellett ez volt az egyetlen hálózatról tölthető kocsi, amelyikből 10 ezernél több fogyott a hónapban.

A növekedés az olyan új modellek érkezésének köszönhető, mint a Volkswagen ID.3, amelyből 10 590 kelt el az Europe-27 régióban. Ezzel a kontinens legnépszerűbb elektromos autója, összességében pedig a 29. legkeresettebb kocsi lett. A VW ID.3 sikere nagyrészt a céges vásárlásoknak és a flottáknak köszönhető, hiszen a vásárlók több mint fele ezekről a területekről érkezett.” – olvasható a JATO Dynamics beszámolójában.

A második helyen a Renault Zoe végzett 9778 eladott darabbal. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a 5261 értékesítést regisztráló Hyundai Kona Electric állhatott fel a hónapban. Érdekesség, hogy a Tesla Model 3 ezúttal még az első tízbe sem tudott beférni.

Az alábbi listában a legnépszerűbb modellek toplistáját olvashatjuk Európa 27 legfontosabb piacán (a villanyos autók esetében az Europe-20 régió eladási adatait összesíti a statisztika):

összesítő táblázat a legnépszerűbb európai modellek eladásairól Európában

A beszámolóból az is kiderül, hogy a Volkswagen konszern uralta az Európai piacot októberben. Az akkumulátoros elektromos autók szegmenségsének 29 százalékát, a villanyosított kocsik kategóriájának pedig 25 százalékát tették ki a német cégcsoport eladásai. Komoly előnyt jelent a Volkswagen Group számára, hogy több különböző márkával is képviselteti magát a piacon.

Hasonlóan a Tesla Model 3 iránt mutatkozó kereslethez, a Volkswagen ID.3 is egy nagyszerű példa arra, hogy az igény a versenyképes és stílusos elektromos autókra napról napra folyamatosan növekszik.” – nyilatkozta Felipe Munoz, a JATO nemzetközi elemzője.

A Volkswagen-csoport hihetetlen tempóban zárkózik fel a riválisokhoz. Különösen Észak- és Közép-Európában teljesít rendkívül erősen, ahol egyre komolyabb kereslet mutatkozik az elektromos autók iránt.”

Forrás:

InsideEVs

Ajánlott cikkek:

Szerző: Magyar Autókereskedőház zrt.
1 nappal, 14 órával ezelőtt

2025-ben érkezik az Aston Martin tisztán elektromos sportautója

A jelenlegi modellek ráncfelvarrásán túl hibrid és elektromos autókkal bővítik a palettát.

Elolvasom
3 nappal, 15 órával ezelőtt

A Mercedes elektromos kisbusszal bővíti palettáját

Az EQT akár hétszemélyes kivitelben is elérhető lesz.

Elolvasom