Létrehozva: 2021-10-27 14:31:11

Először végzett villanyautó az európai eladási toplista élén

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A Tesla Model 3 a Renault Cliót és a Dacia Sanderót megelőzve lett szeptember legkelendőbb autója.


2021 szeptemberében a Tesla Model 3 bizonyult a legnagyobb példányszámban értékesített új autónak Európában. Ez volt az első olyan hónap, amikor egy tisztán elektromos modell – a belső égésű motoros autókat megelőzve – az eladási listák élén végzett. 

Az idei év kilencedik hónapjában összesen 24 591 darab Model 3-at adtak el az öreg kontinensen, ami 58 százalékos növekedés az egy évvel korábbi eredményhez képest. A második helyen a Renault Clio végzett, amelyből 18 264 darab fogyott, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokára a 17 988 darabban értékesített Dacia Sandero állhatott fel – derül ki a JATO Dynamics legfrissebb adataiból. 

A mostani eredmény egy rendkívül fontos mérföldkövet jelent az elektromos autók számára, és jelzi az autóipar azon törekvését, hogy minél inkább felgyorsítsák a belső égésű motorokról a villanyhajtásra történő átállást. 

Szeptemberben a tisztán elektromos és plug-in hibrid autók értékesítése is új magasságokba emelkedett, mivel a teljes európai újautó-piac 23 százalékát ezek a járművek adták. Összehasonlításként, míg 2020 szeptemberében a konnektorról tölthető modellek 12, addig 2019 kilencedik hónapjában mindössze 5 százalékos piaci részesedéssel rendelkeztek a kontinensen. 

A villanyautók iránti kereslet látványos javulása még figyelemreméltóbb az egész autóipart sújtó globális chip-hiány fényében, melynek köszönhetően a gyártók jelentős termeléskiesést kénytelenek elkönyvelni. Ez az eladási adatokban is megmutatkozik, hiszen szeptember folyamán összesen 960 ezer új személyautót értékesítettek Európában, ami több mint 25 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi 1,29 milliós eredményhez képest. 

2021 szeptemberének legnépszerűbb új modelljei Európában – táblázat 

Weboldalunkon is elérhetőek a Tesla modelljei. Amennyiben szeretnél valamelyikről részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy e-mailben!

 

Forrás:

Automotive News Europe

 

Ajánlott cikkek: