Létrehozva: 2018-08-18 14:29:36

Elon Musk privatizálná a Teslát

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A Twitteren jelentette be nagyszabású tervét Elon Musk, aki erről a befektetőket sem értesítette előzetesen.


„A tőzsde történetének legtöbbet shortolt részvényeként a tőzsdén való részvétel azt jelenti, hogy rengeteg olyan embernek adunk támadási felületet, akinek ez a szándéka” - mondta Elon Musk.

Tesla Model 3

Majd felvázolta, hogyan működne szerinte a magántulajdonban lévő Tesla. A részvényesek választhatnának, hogy maradnak befektetői státuszban, vagy 420 dollár/részvény áron eladják a részüket. A cég dolgozói pedig időszakosan foglalkozhatnának tőzsdei műveletekkel.
A privatizálás lépése mögött sokan azt láthatják, hogy Musk nagyobb irányításra vágyik, ám elmondása szerint nem ez a szándéka.

„Nagyjából 20 százalékos tulajdonrészem van most, és ez nem fog jelentős mértékben változni,” mondta a vezérigazgató.

Elon Musk Teslája

„Alapvető célom az, hogy kihozzuk a Teslából a maximumot, távol tartva a zavaró körülményektől és a rövid távú spekulációktól. A lehető legkevesebb változást szeretnénk a befektetőink és munkavállalóink körében is” - tette hozzá Elon Musk.

A privatizálás bejelentése a Tesla második negyedéves tőzsdei eredményét tükrözi, melyek szerint a vállalat több mint 700 millió dollárt veszített három hónap alat. A harmadik és negyedik negyedévben a Model 3 eladásaiból kívánják kompenzálni ezt a veszteséget. Az eredmények nyilvánosságra kerülése után a Tesla részvények ára 10 százalékkal emelkedett, jelenleg 379,57 dollárt érnek.

Nagyon sok a nyitott kérdés az üggyel kapcsolatban. Vajon sikerül-e megszerezni a szükséges anyagi támogatást – noha Musk azt állítja, hogy a források már most rendelkezésre állnak? Vajon megsértett-e Elon Musk bármilyen törvényt azzal, hogy Twitteren közölte a tervét a nagyvilággal, és nem a befektetőket értesítette először? A MarketWatch pénzügyi elemző oldal szerint a Tesla privatizálása a történelem legnagyobbika lenne, mely összesen 72 milliárd dollárba kerülne. Musk a Twitteren is kiemelte, hogy a folyamat elindításához először a részvényesek szavazata szükséges.

Forrás:

Ajánlott cikkek: