Létrehozva: 2020-09-17 15:29:36

Egyszerre 10 Taycant tölt a Porsche 2,1 megawattórás kamionja

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A Hungaroringen tesztelték a Turbo Charging rendszer működését.


A Porsche bemutatott egy új mobil töltési megoldást, amely egy kamion félpótkocsijába bepakolt, 2,1 megawattórás akkurendszerből áll. Ráadásul egyszerre 10 elektromos autót is képes feltölteni energiával.

A Taycan már szerves részét képez a Porsche ügyfelek számára kitalált vezetési programjainak. Ugyanakkor nem minden helyszínen áll rendelkezésre a megfelelő infrastruktúra, hogy egyszerre tömegesen lehessen tölteni az elektromos sportkocsikat. Ám a Porsche egy innovatív megoldással igyekszik orvosolni a problémát és hadrendbe állított egy flottányi, nagy teljesítményű töltőkamiont, amelyek igény szerinti mobil töltési lehetőséget kínálnak.

Az elektromosjármű-ipar komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy megpróbálja kitalálni és felépíteni a villanyosítás támogatásához szükséges töltési infrastruktúra minden részletét.

Turbo Charging kamion Porsche Taycanokat tölt a Hungaroring depójában

Távoli helyszínek és rendezvények esetében született már néhány érdekes mobil töltési megoldás.

Az Audi például hordozható, akkumulátorokkal és töltőkkel felszerelt, 1 megawattórás teljesítményű e-tron konténereket készített, míg a Tesla egy pótkocsin elhelyezett 3 megawattórás Megapackot épített, amihez több Superchargert csatlakoztattak.

A kaliforniai autógyártó már többször használta ezt a megoldást a Supercharger állomások kapacitásának növelésére, és újabban elérhetővé tették a Tesla tulajdonosok számára szervezett pályanapok, vagyis a Tesla Corsa számára is.

Most a Porsche is egy hasonló rendszert mutatott be, melyet a világ különböző versenypályáin a tulajdonosok számára szervezett saját eseményein tervez használni.

Néhány nappal ezelőtt a Hungaroringen rendeztek egy különleges Porsche Track Experience pályanapot, melynek keretében az ügyfeleknek lehetősége nyílt versenypályán is kipróbálni a Taycant. Márpedig ezek az események rendszerint komoly fejtörést szoktak okozni a szervezőknek egy bizonyos szempontból. Mikor egyszerre tömegével kell tölteni a Taycanokat, a helyi infrastruktúra nem minden esetben képes megbirkózni a feladattal. Mivel a piacon jelenleg nincs olyan berendezés, amelynek segítségével garantáltan áthidalható lenne a probléma, így a Porsche a saját kezébe vette a dolgokat és elkészítette a saját mobil töltőállomását. 

piros-fehér-zöld zászlót formázó Porschék a Hungaroring depójában

A Porsche a német „ads-tec” céggel karöltve dolgozott a projekten és eddig hét, saját töltőrendszerrel és puffertároló egységgel rendelkező mobil töltőkamiont gyártottak.

A Turbo Charging rendszer lenyűgöző teljesítményre képes. 3,2 megawattos teljesítményének köszönhetően egyszerre 10 Taycant is képes energiával ellátni. Míg a 2,1 megawattórás akkurendszer összesen 30 teljes feltöltést tesz lehetővé. 

„Már jó néhány eseményen használtuk ezeket a kamionokat szerte Európában, és nagyjából 5 ezer töltést hajtottunk végre – néha extrém hőmérsékleti körülmények között, akár mínusz 40 Celsius fokban. Ennek köszönhetően kipróbálhattuk és letesztelhettük, hogy milyen teljesítményre képesek” – árulta el Ragnar Schulte, a Porsche marketingvezetője. 

Forrás:

 

Ajánlott cikkek: