Létrehozva: 2021-09-16 14:07:49

Bezárt a „hivatalos” Tesla-szalon Budapesten

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Már nem lehet vásárlás előtt személyesen is megtekinteni az autókat.


2021 szeptemberétől bezárt a budapesti Lechner Ödön fasor 1. szám alatt található Teslounge Budapest bemutatóterem, amely beolvadt az Universal Leasing Kft. szervezetébe, a modellkínálat pedig az online térbe költözött át. 

Mivel a Teslounge szalonjának megszűnésével lényegében eltűnt Magyarország egyetlen Tesla-bemutatóterme, ahol testközelből meg lehetett tekinteni a kaliforniai gyártó elektromos autóit, felhívtuk a céget, hogy megkérdezzük, mi áll a döntésük hátterében.

Mint megtudtuk, a koronavírus-járvány következtében teljesen átalakult a szalon látogatottsága. Már a járványt megelőzően is az értékesítések 70-80 százalékánál csak az autó átadásakor találkoztak az ügyfelekkel, tehát a szalonba betérők döntő többsége nem a potenciális vevőkörből került ki, és inkább csak kárt okoztak a kiállított autókban. Így teljesen feleslegessé vált a szalon nyitva tartása. Ezzel egy nagyon hasonló értékesítési modellre álltak át, mint amit a Tesla is alkalmaz. 

Ha magánemberként szeretnénk Teslát vásárolni a Teslounge-tól, azt az úgynevezett „német rendszámos konstrukció” keretében tehetjük meg. 

Ez azt jelenti, hogy egy halasztott adás-vételi szerződés keretében, az önrész befizetését követően német rendszámmal kapjuk kézhez az autót, ami az első hat hónapban egy német cég tulajdonában van, mi pedig csak a bérlője és használója vagyunk a járműnek. Ezalatt a fél év alatt minden költséget a Teslounge visel, mint például a kötelező biztosítás, a CASCO és az egyéb adók befizetése. Az autó a hat hónap leteltét követően kerül a vásárló nevére, és innentől kezdődik a jármű tényleges finanszírozása. Ebben a konstrukcióban a Model 3 körülbelül fél, míg a Model Y nagyságrendileg másfél millió forinttal olcsóbb, mintha közvetlenül a Teslától rendelnénk.

Ugyancsak a Teslához kapcsolódó hír, hogy hivatalos Tesla márkaszerviz nyílik Budapesten a III. kerületi Zay utca 24. szám alatt, a Duna Autó telephelyén. Időpontot a Tesla applikációján keresztül lehet foglalni, és úgy tűnik, már szeptemberben megkezdődhetnek a szolgáltatás, így mostantól már nem kell Bécsig menni, hogy elvégeztessük az esetleges szervizeléseket.