Létrehozva: 2023-05-23 12:54:38

Bemutatkozik a BMW Concept Touring Coupé tanulmányautó, a négykerekű szabadságélmény időtlen szimbóluma

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A BMW Group a Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2023 nyitónapján a BMW Concept Touring Coupé tanulmányautó világpremierjét is megünnepli. Az egyetlen példányban elkészített, zárt kétüléses koncepció a BMW legendás klasszikusainak hagyományát idézi, a négykerekű szabadságélmény és a közös utazás iránti szenvedély időtlen szimbólumaként.


A BMW formatervező részlege a Shooting Brake modellek egyedi karosszériakoncepciója mentén álmodta újra az elegáns sportautók tradicionális sziluettjét. Az utastérbe a Poltrona Frau olasz manufaktúra kézműves szakértelmét dicsérő, precíz bőrözésű felületek csempésznek káprázatosan luxus hangulatot. Az ülések mögötti csomagtér minden spontán kiruccanás poggyászainak bőséges helyet kínál; a csomagtér méreteihez exkluzívan legyártott poggyászokat a modenai Schedoni bőrmanufaktúra készítette el.

A Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2023 hétvégéjén a BMW Concept Touring Coupé tanulmányautó világpremierjének történelmi színpad biztosít reflektorfényt. A párját ritkító modellkülönlegesség az autóipar történelmi csodáinak gyűrűjében, a több évtizednyi élmény és rajongás megkoronázott ünnepén gurul ki először a nagyközönség elé, fejet hajtva az autózás időtlen szenvedélye előtt. „A BMW Concept Touring Coupé tanulmányautó a vezetés klasszikus élményét ünnepli” – mondta Domagoj Dukec, a BMW formatervező részlegének vezetője. „Az ehhez fogható, érzelmekkel átitatott modellek a vezetés azon, évtizedeken át rajongott élményét éltetik, amely a jövőben sem fog változni” – tette hozzá.

Az egyetlen példányban, kézzel elkészített BMW Concept Touring Coupé tanulmányautó a hagyományokban gyökerező karosszériakoncepciót a modernkori sportautók letisztult technológiájával egyesíti. Elnevezése és arányai arra a BMW 328 Touring Coupé modellre utalnak, amely 1940-ben a Mille Miglia hosszútávú megmérettetést is megnyerte. A Shooting Brake modellek egyedi karosszériakoncepciója mentén megtervezett funkcionalitás egyfajta főhajtás is az 1970-es évek BMW 02 sorozata előtt, amelyben limuzin és Touring modellek egyaránt helyet kaptak. A tanulmányautó hátsó stílusát és utasterének kialakítását a történelmi előd „Touring” modelljelölése ihlette. A BMW Concept Touring Coupé tanulmányautó meghajtásáról a márka legendás, soros hathengeres erőforrása gondoskodik, olyan teljesítmény-karakterisztikával és finomításokkal, amelyek a vezetés színtiszta, klasszikus élményét testesítik meg.

Karosszériadizájn: lélegzetelállító arányok és exkluzív részletek

A BMW Concept Touring Coupé tanulmányautó karosszériadizájnjának éke a műalkotásként megformált hátsó kialakítás. A kerékjárati ívekkel lágyan egyesülő, kecsesen lejtő tetőívből kiinduló forma a koncepció atletikus kiállását nyomatékosítja, miközben a keskenyre húzott hátsó ablak és az elegáns karosszériafelületek harmóniája a modell magabiztos megjelenését sugallja.

Oldalnézetből azonnal felismerhetők a Shooting Brake modellek egyedi karosszériakoncepciója mentén megtervezett, jellegzetesen BMW-s arányok. A hosszú motorháztető, az áramvonalas tetőív és az erőteljes hátsó kialakítás elegánsan elnyújtott, Hofmeister kink stílusjegyben végződő ablaksávval és sportos kerékjárati ívekkel párosul, amelyek a modell sportos eleganciáját hangsúlyozzák.

A Sparkling Lario karosszériafényezési árnyalatot kifejezetten a BMW Concept Touring Coupé tanulmányautóhoz keverték ki a szakemberek. A kék üvegpelyhekkel megszórt szürkésbarna árnyalatok összhatása egyedülállóan mély szín benyomását kelti. A lebilincselő hatáshoz hosszanti lamellákkal szerelt, egyedi BMW hűtőrács és ezüstbronz árnyalatú dekorbetétek járulnak hozzá. A magával ragadó színösszeállítás az exkluzív, elöl 20”, hátul 21” méretű, húszküllős könnyűfém keréktárcsákon is folytatódik, amelyek összetett kialakításukkal és visszafogottan aranyozott felületeikkel a koncepció elegáns sportosságát éltetik.

Utastérdizájn: kézműves szakértelem a legmagasabb szinten

A BMW Concept Touring Coupé tanulmányautó utasterének hangulatát a vezető felé forduló műszerfal, valamint az anyaghasználatra, a színösszeállításra és a kézműves szakértelemre irányuló maximális odafigyelés egysége határozza meg. A Poltrona Frau olasz manufaktúra exkluzív, kéttónusú bőrözése két fő szegmens harmóniája mentén kel életre: az utastér felső részének sötétbarna tónusa a vezetésre történő koncentrációt segíti, miközben az alsó rész világos nyeregbarna árnyalata az utastér kényelmes, melengető érzését erősíti.

A végtelenül precíz illesztések és varrások, valamint az ülőfelületek és a könyöktámaszok fonott bőrözései az utastérben alkalmazott kézműves szakértelem legmagasabb szintjét éltetik, a kézművességben rejlő tradíciókat és a modern kor formai megoldásait ötvözve.

A modenai Schedoni bőrmanufaktúra közreműködésének köszönhetően a BMW Concept Touring Coupé tanulmányautó exkluzív csomagterét is a hasonlóan magas szintű kézműves szakértelem és a részletekre való maximális odafigyelés kettőse határozza meg. A csomagtér méreteihez exkluzívan legyártott szett két nagyméretű és egy kisebb poggyászból, valamint egy ruhazsákból áll, amelyeket minden tekintetben az egyetlen példányban elkészített, zárt kétüléses koncepció sajátosságai szerint álmodtak valóra.

Forrás és fotók: BMW

Címkék: BMW