Létrehozva: 2020-08-24 09:46:45

Az USA évi 70 milliárd dollárt spórolhatna az EV-k révén

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Egy tanulmány szerint a váltás környezeti, egészségügyi és gazdasági előnyökkel járna.


Az elektromos autók nemcsak a környezetre, de az emberek pénztárcájára is jótékony hatással vannak – derül ki a Northwestern Egyetem egyik friss kutatásából.

Az Amerikai Egyesült Államok éves szinten 70 milliárd dollárt takaríthatna meg, ha a jelenlegi, belső égésű motorral szerelt járműállomány 75 százalékát olyan elektromos autókra cserélnénk, mint a Tesla, a Nissan Leaf, vagy a BMW i3, ezzel egyidőben pedig megnövelnénk a megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia-termelést – olvasható a tanulmányban.

Még úgy is, ha a hagyományos autóknak csak a 25 százalékát vennék át a villanyos járművek, az éghajlatváltozás és a levegőszennyezés negatív hatásainak csökkentése révén az USA évi 17 milliárd dollárt takaríthatna meg.

A járművek elektromosításával az Egyesült Államokban évente százezrek korai elhalálozása lenne megelőzhető, miközben a szén-dioxid-kibocsátás több százmillió tonnával csökkenne” – nyilatkozta a kutatást vezető Daniel Peters. „Ez rávilágít az éghajlatváltozás szempontjából előnyös megoldások lehetőségére, amelyek nemcsak az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítását, hanem a káros légszennyezés egészségügyi terheinek csökkentését is jelentik.”

Tesla Roadster szemből, menet közben

Már a korábbi tanulmányok is felhívták a figyelmet a csökkentett légszennyezés közegészségügyi előnyeire. Egy áprilisban megjelent kutatási eredmény kihangsúlyozta a kapcsolatot a járművek kipufogógázai által okozott szennyezés, és a magasabb koronavírus általi halálozási arány között. Utóbbit a Norhwestern tanulmánya is kihangsúlyozza.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (Environmental Protection Agency) csökkentette a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó normákat, és a hírek szerint elutasította azt a javaslatot, hogy a korom és a por esetében magasabb határértéket állapítsanak meg.

Mindemellett a Demokrata Párt klímatervezete 2050-ig éves szinten 60 ezer életet mentene meg a légszennyezés csökkentésének következtében és ezalatt az idő alatt mintegy 8 trillió dollárnyi megtakarítást eredményezne az egészségügyi és éghajlati előnyök révén. Ám a demokratáknak a novemberi választásokon nemcsak a Fehér Házba kell bevenniük Joe Biden révén, de a Szenátusban is többséget kell szerezniük, hogy a fenti tervet véghez tudják vinni.

 

Forrás:

Greeen Car Reoprts

 

Ajánlott cikkek: