Létrehozva: 2019-05-07 09:54:56

Az Audi szerint a jövő = hidrogénhajtás

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A gyár soha nem látott sebességgel veti bele magát a hidrogénhajtás fejlesztésébe. Ezt maga az Audi első embere erősítette meg a napokban


Az Audi bejelentése mögött több kulcsfontosságú tényező is áll. Egyrészt az autógyárak kételkednek abban, hogy elegendő nyersanyag és erőforrás áll az emberiség rendelkezésére a drasztikusan növekvő akkumulátor gyártás utáni igény kielégítésére. Másrészt kérdéses az is, hogy mikor jut el az elektromos autózás arra a szintre, hogy levetkőzze gyerekbetegségeit, és akkora hatótávolságot illetve töltési sebességet nyújtson, amit a vásárlók elvárnának tőle. Nem szabad elfelejteni továbbá azt sem, hogy nemrégiben amerikai kutatók felfedezték, miként lehetséges tengervízből költséghatékonyan és fenntartható módon hidrogént előállítani.

Audi h-Tron hajtásrendszer

Mindezek tükrében nem meglepő, hogy a négykarikás gyáróriás sem egyedüliként az elektromos meghajtást tekinti a hagyományos belsőégésű motorok (benzin, dízel, LPG, CNG) alternatívájának a jövőben. Sőt, az Audi megújítja és fokozza az e téren megtett kutatásait, több pénzt és erőforrást kíván az üzemanyagcellás hajtásrendszerek fejlesztésébe fektetni.

„Fel akarjuk pörgetni a fejlesztéseket. Prioritásként kezeljük a hidrogénhajtást, több pénzt, több energiát és több emberi erőforrást fogunk biztosítani ennek a részlegnek” – ezt maga az Audi vezér Bram Schot nyilatkozta egy sajtótájékoztatón.

A 2016-ban megvillantott Audi h-Tron Concept névre hallgató autója és annak technikája a „fiókban pihent” az elmúlt időszakban. A gyár és az egész világ fókusza a villanyautózás irányába fordult, a fejlesztések, hírek és koncepciók is ebbe az irányba mutattak. Most mégis úgy tűnik, hogy már idén bemutatásra kerülhet egy limitált szériás, teljesen továbbfejlesztett hidrogénhajtású autó, amely várhatóan 2021 környékén elérhetővé is válik a vásárlók számára. A gyártást valószínűleg abba a gyárba helyezik majd, ahol jelenleg az A6, A7 és A8 modellek készülnek.

Audi H-tron motortér

Annak ellenére, hogy az Audi 2025-ig 12 teljesen új, tisztán elektromos jármű bemutatását tűzte ki célul, az üzemanyagcellás modellek is a vállalat jövőképének a részét képezik. A fejlesztés a Hyundai közreműködésével történik, mert a koreai gyártónak jelenleg is van ilyen autó a kínálatában (Hyundai Nexo FCEV néven) és sokéves tapasztalatát az Audi is kamatoztathatja az együttműködés keretében. A Volkswagen-csoporton belül a prémium autókat gyártó márka a hidrogénhajtás úttörője, ha beválik, később a teljes konszernben elterjedhet ez a modern és környezetkímélő technológia.

Források:

Ajánlott cikkek: