Létrehozva: 2021-01-06 15:18:29

Alpha Ace Coupe: retró városi EV, 400 kilométeres hatótávval

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A Nissan Leaf vagy a Renault Zoe vagányabb, stílusosabb alternatívája lehet.


Egyre nagyobb nyomás nehezedik az autógyártókra, hogy a szélesebb tömegek, a hétköznapi emberek számára is kívánatos megjelenésűvé tegyék az elektromos autókat, hiszen macsó pickupokból és csúcsteljesítményű ultragyors sportautókból szinte hetente érkeznek az újabbnál újabb modellek. Úgy tűnik, egyelőre viszonylag kevés cég gondol azokra, akiknek pusztán egy jó kiállású közlekedési eszközre van szüksége a mindennapos ingázáshoz. 

Az üdítő változatosságot a kaliforniai központú EV startup, az Alpha szolgáltatja, amely Ace Coupe néven egy vagány megjelenésű, retró stílusú, apró városi autót mutatott be.

Alpha Ace Coupe szemből

Alpha Ace Coupe hátulról

 

Jó ideje a villanyautók piacán a legszélesebb vásárlóközönségnek szánt autókat általában a kisméretű hatchbackek jelentik. Ezen kocsik esetében sokkal inkább a környezettudatosság kihangsúlyozása, mintsem a tetszetős, stílusos megjelenés dominál (tisztelet a kivételnek). Így éppen itt volt az ideje felkavarni az állóvizet, és elrugaszkodni az eddigi dizájntrendektől. Az Alpha Ace Coupe pedig sokkal inkább hasonlít egy klasszikus Alfa Romeóra, mint egy Nissan Leafre, vagy egy Renault Zoe-ra.

Az Alpha számításai alapján az Ace Coupe nagyjából 6 másodperc alatt lesz képes álló helyzetből felgyorsulni 100 kilométer/órás tempóra. A hatótávja 400 kilométer környékén lesz, ami bőven elegendő a napi ingázás teljesítéséhez. Mindezért nagyságrendileg egy 32-39 ezer dollár (aktuális árfolyamon 9,3-11,3 millió forint) körüli összeget kell majd fizetni. 

Az Ace ugyanarra a moduláris platformra épül majd, mint a cég másik koncepciója, az Icon, amely SUV-vá, kisteherautóvá vagy pickuppá is átalakítható, személyes és kereskedelmi felhasználásra egyaránt. Méreteit tekintve az autó 4180 milliméter hosszú, 1886 mm széles és 1450 mm magas lesz, vagyis rövidebb, mint egy Ford Fiesta és ugyanolyan magas, mint egy 1-es BMW. 

Alpha Ace Coupe utastere

A beltér kifejezetten minimalistára sikerült. A műszerfalon sem gombokat, sem kapcsolókat nem találunk, csak egy hatalmas, központi érintőképernyőt. Az ajtókat pedig bőrszíjak segítségével lehet becsukni, ami tovább erősíti a retrós érzetet. 

Ha minden az Alpha tervei szerint alakul, már 2023 elején forgalomba kerülhetnek az Ace Coupe első példányai, melyekre a cég weboldalán már leadható az előrendelési igénye. 



Forrás:

Top Gear

 

Ajánlott cikkek: