Létrehozva: 2021-09-13 11:49:15

A VW újrahasznosítaná és újrafelhasználná a villanyautók régi akkumulátorait

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Ma egy akkumulátor 1000 töltési ciklust és 345 ezer kilométer futásteljesítményt is kibír.


A Volkswagen a 2015-ös dízelbotrányt követően újraértelmezte önmagát, és mára az egyik piacvezető márkának számít az elektromos járművek terén. A 2020 óta forgalmazott ID.4 SUV világszerte rendkívül népszerűnek bizonyul, az új, előfizetésen alapuló értékesítési modellje, valamint olcsó városi kisautója, az ID.1 azok előtt is megnyitja a villanyautózás lehetőségét, akik korábban épp a magasabb költségek miatt ódzkodtak az elektromos autóra váltástól. 

A német gyártó most azt tervezi, hogy visszavásárolja használt elektromos járműveit, hogy aztán az értékes akkumulátorokat új területeken – másodlagos energiatároló egységként, vagy megújuló energiával üzemelő otthonok áramforrásaként – hasznosítsa újra. 

Herbert Diess, a Volkswagen-csoport vezérigazgatója a Müncheni Autószalonon beszélt arról, hogy a mai akkumulátorok rendkívül strapabíróak, és megbízhatóak, ráadásul élettartamuk messze meghaladhatja a villanyautók teljes életciklusát. 

„Európában próbáljuk minél tovább megtartani az autókat, így a tartósbérlet esetében egy második, sőt harmadik ciklust is kipróbálunk. Egy akkumulátor élettartama ma körülbelül 1000 töltési ciklust és 345 ezer kilométer futásteljesítményt jelent. Tehát ez alapján az akkumulátor élettartama hosszabb, mint az autóé, és nem akarjuk az akkumulátort kiadni a kezünkből” – nyilatkozta Diess. 

Az a tény, hogy az akkumulátorok ilyen hosszú ideig bírják, annak ellenére, ha az autó többi alkatrésze már kezd megfáradni, azt jelenti, hogy a kocsi maradványértéke magasan maradhat, de egy másodlagos lízing már jóval kevésbé terheli majd meg az ügyfél pénztárcáját.

A Volkswagen tervei szerint az előre meghatározott időtartamot követően az akkumulátort más területeken fogják tovább használni, az autó többi részét pedig szétbontják, és teljes egészében újrahasznosítják. 

Weboldalunkon is elérhetőek a Volkswagen modelljei. Amennyiben valamelyikről szeretnél részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy e-mailben!

 

Forrás: CarBuzz