Létrehozva: 2020-07-28 09:11:55

A VW szerint a COVID-19 „nyertesei” az EV-k lehetnek

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A világjárvány elmúltával felgyorsulhat az elektromos járművekre váltás üteme.


Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a jelenleg zajló koronavírus-járvány pontosan milyen hatást is gyakorolt az autóiparra, ám a Volkswagen jóslata szerint a COVID-19 „nyertesei” az elektromos autók lehetnek.

Reinhard Fischer, a Volkswagen Group alelnöke és észak-amerikai stratégiai igazgatója egy friss interjúban arról beszélt, a koronavírus rámutatott arra, hogy valójában mekkora szükség is van a villanyautókra, és a váltás a hagyományos, fosszilis üzemanyagokról az elektromos meghajtásra elkerülhetetlen.

Meglátásom szerint a járvány az elektromos járművekre való átállás jelenlegi ütemét kissé megakasztja majd, ám utána a folyamat fel fog gyorsulni” – nyilatkozta Fischer.

Noha az autómegosztási szolgáltatások a járvány előtt megelőzően komoly támogatást kaptak, a vírus terjedésétől való félelem miatt az emberek többsége visszatérhet a hagyományos autóhasználathoz. Mivel az elektromos autók további komoly előnye az otthoni töltés lehetősége, így a járművezetők elkerülhetik annak azt, hogy a benzinkutakon ki kelljen tenniük magukat az esetleges fertőzéseknek” – tette hozzá a szakember.

A kipufogógáz-kibocsátás drámai csökkenése a világjárvány kezdeti napjaiban - amikor a legtöbb ország szigorú kijárási korlátozásokat rendelt el és otthonmaradásra szólította fel a lakosokat - megmutatta az elektromos autók környezetre gyakorolt potenciális előnyeit is. A közösségek pedig szeretnék, ha ez a tisztább levegő tartósan megmaradna, így ragaszkodni fognak a szigorúbb emissziós szabályok bevezetéséhez.”

Volkswagen ID.4 SUV szemből

Nem meglepő, hogy a szakemberek összekapcsolják a levegőszennyezést és a COVID-19 magas halálozási statisztikáit, ugyanis – az idősek mellett – a légzőszervi betegségekben szenvedők vannak a vírus által a legveszélyeztetettebb helyzetben.

Az elemzőknek egyelőre még nincs egységes álláspontja azzal kapcsolatban, hogy a járvány miként befolyásolhatja az EV-k eladási statisztikáit. A Wood Mackenzie energiakutatással foglalkozó cég áprilisban még úgy nyilatkozott, hogy a világjárvány komolyabb hatással lehet az elektromos járművek értékesítésére, mint a hagyományos, belső égésű motorral szerelt autókéra.

Nagyon sok múlik azon, hogy a járványt követő gazdaságösztönző csomagok milyen irányt fognak kijelölni az autóipar számára. Az azonban egyértelmű, hogy lenne értelme komolyan ösztönözni a teljesen elektromos, vagy hibrid hajtású járművek értékesítését, ezáltal csökkenteni a károsanyag-kibocsátást.

A hírek szerint az azonban biztosnak látszik, hogy a koronavírus nem befolyásolja a Volkswagen új, MEB-platformra épülő ID.3-as kompakt autójának és az ID.4-es SUV-nak az érkezését. A jelenlegi terveknek megfelelően mindkét modell 2020. őszén kerül majd a kereskedésekbe.

 

Forrás:

Ajánlott cikkek: