Létrehozva: 2021-07-14 09:40:51

A Volvo megválik belső égésű motorokkal kapcsolatos projektjeitől

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A svéd gyártó a jövőben minden energiáját a villanyautók fejlesztésére összpontosítja.


Mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlókat egyre kevésbé foglalkoztatja, hogy milyen hajtás található az autóban, a Volvo úgy döntött, kiszervezi az összes belső égésű motorral kapcsolatos tevékenységét. 

A Volvo és anyacége, a Geely egy új, közös vállalatot hoz létre Aurobay néven, amely a jövőben a belső égésű motorok fejlesztését fogja felügyelni. A megállapodás értelmében a két autógyártó átadja az újonnan megalapított cégnek a belső égésű motorral kapcsolatos összes projektjét, beleértve az üzemeket is.

Emellett a Volvo mintegy 3000, a Geely pedig körülbelül 5000 munkatársat ad át az Aurobay-nek. A most bejelentett lépés várhatóan egyik gyártónál sem jár majd munkahelyek megszűnésével. Sokkal inkább olyan erőforrásokat szabadít fel, amelyeket az elektromos járművek fejlesztésére lehet fordítani. A Volvo már korábban elkötelezte magát amellett, hogy 2030-ig teljes palettáját villanyosítani fogja, ezért Svédországban és Kínában is több projektet üzemeltet, melyek a villanymotorok fejlesztését célozzák.

Volvo XC40 Recharge szemből, töltés közben

Az Aurobay célja a belső égésű motorok legújabb generációjának fejlesztése, beleértve a hibrid hajtásláncokat, melyeket aztán a Geely égisze alá tartozó márkáknak fognak értékesíteni. Nem zárják ki azonban annak lehetőségét, hogy a jövőben a rivális gyártókat is ellássanak. 

Hasonló tervei vannak a Volvónak az infotainment rendszerekkel kapcsolatban, amelyet a Geely által támogatott technológiai vállalat, az Ecarx segítségével fog végrehajtani. 

A Volvo és a Geely viszont kizárta a két cég teljes egybeolvadásának lehetőségét, ám a jövőben még szorosabbra kívánják fűzni együttműködésüket. 

Geely és Volvo modellek egymás mellett – montázs

Weboldalunkon is elérhetőek a Volvo modelljei. Amennyiben valamelyikről szeretnél részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy e-mailben!

 

Forrás:

Motor Authority

 

Ajánlott cikkek: