Létrehozva: 2021-08-23 09:58:59

A Volkswagen legnagyobb gyárát is megakasztotta a chip-hiány

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A wolfsburgi üzemben egyelőre csak egyetlen műszakban készülnek az új autók.


A nyári szabadságolásokat követően nehézkesen indul a Volkswagen-csoport gyárai számára a termelés újbóli felpörgetése, köszönhetően a globális chip-hiánynak, amely most már a Toyotát is utolérte. 

A német konszern wolfsburgi üzemében, ahol a VW modelljei készülnek és amely közel 60 ezer embert foglalkoztat, a héten csak egyetlen műszak fog dolgozni. 

A VW-csoport profitjának legnagyobb részét termelő Audi egy héttel meghosszabbította a nyári szünetet két németországi gyárában is, a kulcsfontosságú félvezető akadozó és bizonytalan utánpótlása miatt.

A vállalat spanyol márkája, a Seat, amely augusztusban általában bezárja gyárait a nyári szabadságolásoknak köszönhetően, ezúttal kivételt tett és részben megnyitotta a Barcelona mellett található üzemét, hogy ellensúlyozza az év első felében bekövetkezett termeléskiesést. 

Volkswagen modellek a gyártósoron

Az autógyártók arra számítanak, hogy előreláthatóan 2021 hátralévő hónapjaiban is akadozni fog az autógyártás, miután a COVID-19 koronavírus-járvány következtében életbe léptetett korlátozó intézkedések jelentősen visszavetették a délkelet-ázsiai országok mikrochipgyártását.

Mivel a Toyota hatalmas készleteket halmozott fel a különféle alkatrészekből, így eddig a japán vállalat munkáját nem befolyásolta a chip-hiány, ám a cég szeptembertől hosszabb-rövidebb időre kénytelen lesz szüneteltetni a termelést a Japánban található 14 üzemében, amely a tervek szerint 40 százalékos visszaesést jelent majd a legyártott autók számában.

Azért, hogy az autógyártók csökkenteni tudják a chip-hiány negatív hatásait, növelték a járművek árát és a nagyobb profitot termelő modellekre összpontosítják erőforrásaikat.

A Susquehanna Financial Group elemzése alapján egyhamar biztosan nem fog javulni a helyzet, sőt, a cég szerint rövidtávon még borúsabb kilátásokkal kell számolni. 

mikrochipet tartó kéz

Weboldalunkon is elérhetőek a Volkswagen modelljei. Amennyiben valamelyikről szeretnél részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy e-mailben!

 

Forrás:

Automotive News Europe

 

Ajánlott cikkek: