Létrehozva: 2023-01-04 14:35:30

A Toyota leselejtezett villanyautó-akkukból épített villamos hálózatra kapcsolt energiatároló rendszert

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Létrejött a világ első ilyen nagy kapacitású energiatároló rendszere.


A Toyota Japánban üzembe helyezte a JERA vállalattal közösen épített, a világ első ilyen nagy kapacitású, villamos hálózatra kapcsolt energiatároló rendszerét, amelyet a fogyasztói hálózatra is rákapcsoltak.

Toyota energiatároló rendszer leselejtezett villanyautó-akkukból

A rendszer leselejtezett akkumulátorokból épült, amelyeket tisztán elektromos autókból és hibridekből szereltek ki, mivel ezekben az autókban már nem volt alkalmasak az optimális működésre, azonban külső energiatárolóként még sokáig üzemelhetnek.

A jövőben valószínűleg növekedni fog az ilyen tároló akkurendszerek iránti kereslet, ráadásul korlátozott az elérhetősége olyan alapanyagoknak, mint a kobalt vagy a lítium.

A rendszer sajátja a "sweep" funkció is. A sweep funkció lehetővé teszi, hogy a jelentős teljesítmény- és kapacitáskülönbséggel rendelkező, újrahasznosított járműakkumulátorokat teljes mértékben kihasználják, függetlenül azok degradálódásától.

Így képes egy mikroszekundum alatt szabadon szabályozni az energiakisülést az elektromos áram áramlásának be- és kikapcsolásával, méghozzá a sorba kapcsolt akkumulátorokon keresztül.

A "sweep" funkció teszi lehetővé az akkumulátorok közvetlen váltakozó áramú kimenetét, a fedélzeti inverterek újrafelhasználásával  pedig feleslegessé válik a teljesítménykondicionáló (PCS). Ezzel csökkenthetők a költségek és elkerülhető az áramveszteség, amikor a hatékony energiafelhasználás javítása érdekében váltóáramról egyenáramra alakítanak át PCS-sel.

Weboldalunkon is elérhetőek a Toyota modelljei. Amennyiben szeretnél valamelyikről részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy e-mailben!