Létrehozva: 2020-06-05 10:37:33

A Tonale után egy vadonatúj EV bemutatását tervezi az Alfa Romeo

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

2022-re datálják az új, PSA platformra épülő elektromos crossover bemutatását.


 

A márka életében eddig még nem volt példa arra, hogy elektromos autót készítsenek. A fejlesztés alatt álló elektromos szabadidő-autó lesz a legkisebb lesz a sorozatban. A méretében leginkább Audi Q2-re hajazó SUV szerepe a márka életében az lesz, hogy az utóbbi időben csökkenő, apadó eladásokat ismételten fellendítse.

Alfa Romeo elektromos SUV

A fejlesztés során a figyelembe kell venniük a folyamatosan, intenzíven változó piacot, valamint az egyre szigorodó kibocsátási normákat. Az Alfa Romeo anyavállalata, a Fiat Chrysler Automobiles hadilábon áll az elektromosítással, ezért a hozzáértő PSA-csoporttal való folyamatos együttműködéssel jelentős előnyöket kell szerezzen, illetve felmutasson a jövőben.

Jelenleg az Alfa Romeo kínálatában nem szerepel egyetlen olyan modell sem, amely bármilyen hibrid, vagy elektromos hajtáslánccal működne. 2021 elején viszont bemutatnak egy közepes méretű SUV-t, amely a Tonale nevet kapta. Különlegessége, hogy plug-in hibrid hajtásláncot kap.

2018-ban az Alfa Romeo bejelentette, hogy olyan korábbi modelleket szeretnének visszavezetni a kínálatba, mint a 8C szupersportautó és a GTV. Utóbbi Giulia kupéként szerepelt volna a felhozatalban. Igen ám, csakhogy a 2019-es év végére átdolgozták a stratégiát, amely mindössze négy új modellre terjed ki, ezek közt pedig nem szerepelnek az imént említettek, viszont vadonatúj elektromosak már annál inkább.

A már egyre korosodó Giulietta hatchback 2020 végén „visszavonul”, így az Alfa Romeo kizárólag a Giulia és Stelvio modelleket fogja értékesíteni. Mint említettem, a Tonale 2021-ben érkezik a sorba, ezt pedig a vadonatúj, teljesen elektromos SUV fogja követni egy évvel később. Így lesz teljes az Alfa Romeo négy autóra kiterjedő stratégiája.

A márka különösen nagy hangsúlyt fektet majd két kisebb szabadidő-autójára, ugyanis szeretnék elérni az évi 400 ezres eladást. A cég egyelőre nem tette közzé 2019-es globális eladási adatait, hiszen ezt késleltette a koronavírus által bekövetkezett válság. Annyit tudni, hogy abban az évben 54 365 autót adtak el Európában, amely több mint 50 százalékos csökkenést jelent az azt megelőző évhez képest.

Alfa Romeo elektromos SUV oldalnézetből

Az Alfa Romeo újonca, mint azt már az alcímben is említettem, a PSA-csoport úgynevezett eCMP platformjára épül, amely a következő évtől 7 zéró emissziós modell architektúrájaként fog szolgálni, beleértve a már kapható elektromos Peugeot 208, 2008, Opel Corsa és DS3 Crossback modelleket.

Forrás:

Ajánlott cikkek: