Létrehozva: 2021-10-15 10:03:31

A Tesla új szintre emeli az ütközésbiztonságot

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A saját autói által gyűjtött valós adatok alapján modellezik a baleseti szituációkat.


A Tesla bemutatta legújabb, valós adatokon alapuló ütközésbiztonsági technológiáját, amelynek kifejlesztéséhez az önvezető technológia szenzoraival felszerelt flottája által összegyűjtött adatokat használta.  

Azáltal, hogy a kaliforniai gyártó összegyűjti és elemzi a flottájába tartozó több mint 1 millió jármű adatait, lehetősége van olyan valós baleseti szituációk modellezésére, amelyek révén minden eddiginél biztonságosabb autókat tud elkészíteni.

A Tesla 2019-ben mutatta meg először Tesla Crash Labot, ahol hasonló balesetbiztonsági vizsgálatokat végeznek, mint például az Euro NCAP. Az amerikai cég legfrissebb videójában most az is kiderül, hogyan használják fel a technológia továbbfejlesztésére a laborban, a töréstesztek során szerzett adatokat. 

A videóban Dan, a Tesla biztonságtechnikai mérnöke elmeséli, hogy az autók tervezése során mindenki az iparági szabványoknak megfelelő töréstesztet használja. Ugyanakkor a valóság sokkal összetettebb és komplikáltabb a teszteknél, minden szituáció, minden baleset más és más. A tesztek során például vizsgálják az első ajtók vonalában, oldalirányból történő becsapódásokat, ami a Tesla flottája által gyűjtött adatok tanúsága szerint egyáltalán nem tartozik a tipikus balesetek közé.

Mivel az új technológiák új lehetőségeket kínálnak a mérnökök számára, a Tesla a valós adatok alapján képes felkészíteni járműveit az egyes helyzetekre. Az autó 10 milliszekundum alatt felismeri, milyen típusú baleset várható, és a rendszer ennek fényében aktiválja a légzsákokat. Ezáltal a Tesla minden eddiginél nagyobb biztonságot képes nyújtani az autóban utazók számára. 

Az első tesztek alapján a kaliforniai cég elmondta, az újítás tökéletesen működik és úgy érzik, valódi telitalálatról van szó. 

Weboldalunkon is elérhetőek a Tesla modelljei. Amennyiben szeretnél valamelyikről részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy e-mailben!

 

Forrás:

Electrek

 

Ajánlott cikkek: