Létrehozva: 2022-07-05 13:54:11

A Tesla rendszere már segít elkerülni a kátyúkat

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

Az amerikai cég flottája folyamatosan elemzi és értékeli az utak állapotát.


A Tesla megerősítette, hogy egy új szoftverfrissítésnek köszönhetően a cég autói már képesek felismerni az úthibákat és kátyúkat, hogy a felfüggesztés átállításával elkerüljék az esetleges sérüléseket.

Sokan valószínűtlennek tartják, hogy az önvezető rendszerek képesek legyenek megfelelően kezelni az úthibákat. Ugyanakkor a Tesla az Autopilot hardverrel felszerelt flottáját használja arra, hogy adatokat rögzítsen ezekről az esetekről, és megtanítsa neurális hálózatát ezek kezelésére.

Elon Musk még 2020-ban úgy nyilatkozott, hogy az Autopilot képes lesz érzékelni a kátyúkat, amelyeket a térképen feljegyez, hogy legközelebb elkerülje őket.

Tesla Model 3, Model S és Model Y egymás mellett
Kép: Tesla

Az új, 2022.20-as szoftverfrissítéshez kiadott tájékoztatóban a Tesla leírja, az adaptív felfüggesztési rendszer megváltoztatja az autó hasmagasságát egy közelgő egyenetlen útszakaszt megelőzően. Ez a módosítás a Tesla flottája által generált térképadatok alapján történik.

Ez az első megerősítése annak, hogy a Tesla járműflottája vizsgálja az utakat, hogy elemezze és értékelje azok állapotát.

Ez az újítás egyelőre nem az Autopilot vagy a Full Self-Driving Beta, a Tesla majdani önvezető rendszerének a navigációját segíti ezeken az útszakaszokon, hanem az autó az adott körülményekhez igazítja a felfüggesztést a kényelmesebb utazás érdekében.

Értelemszerűen ez a funkció kizárólag azokban a Teslákban lesz elérhető, amelyek rendelkeznek adaptív felfüggesztéssel, mint az új Model S és Model X.

Weboldalunkon is elérhetőek a Tesla modelljei. Amennyiben szeretnél valamelyikről részletesebb információt kapni, keresd kollégánkat telefonon vagy e-mailben!

 

Forrás:

Electrek