Létrehozva: 2017-02-09 12:04:00

A Tesla és a BMW is lecsúszott az IIHS legnívósabb díjáról

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A két teljesen elektromos autó, a 2017-es Tesla Model S és a BMW i3 töréstesztjei nem érték el sem a Top Safety Pick, sem a Top Safety Pick + kritériumait


Ahhoz, hogy megkaparinthassák a Top Safety Pick díjat, a járműveknek el kell érniük a szervezet legmagasabb „JÓ” értékelését, mind az 5 kategóriában - ezek az autó elejénél történő amortizációt, az autó oldalainak és tetejének erősségét, illetve a fejtámlák és ülések hasznosságát mérik. Létezik egy prevenciós teszt is, amely során „FEJLETT” és „LEGFEJLETTEBB” minősítést kaphatnak azon járművek, amelyek rendelkeznek a frontális ütközést megelőző rendszerrel. A Top Safety Pick + a fenti kritériumok mellett akkor adható, ha az autó a fényszóró teszten „JÓ” vagy „ELFOGADHATÓ” minősítést ér el.  

A Tesla Model S a legmagasabb minősítést (Good) kapta mindegyik tesztnél, kivéve az első, kis átfedéses ütközés tesztnél, amin a nagy luxus szedán elfogadhatóan (Acceptable) teljesített. Az IIHS szerint „A Tesla problémákba ütközött a teszt során, mert a biztonsági öv túlságosan is engedte a próbaba törzsét előre mozdulni, így az lefejelte a kormánykereket a légzsákon keresztül.” A Tesla állítja, mindenképpen kiküszöbölik a problémát. 

A BMW i3 értékelése elfogadható (Acceptable) lett a fejtámlák és az ülések hatékonyságát vizsgáló teszt során, ez az értékelés tartotta távol a kis elektromos autót a győzelem kapujától. Ennek ellenére az i3 jól teljesített a legroncsolóbb törésteszteken, és az ütközés megelőző rendszer próbáján is fejlett (Advanced) minősítést kapott. Az IIHS azt állítja, hogy intézkedéseket kell végrehajtani a jármű ülésein és fejtámláin, hogy megvédje utasait a nyaksérülésektől egy esetleges hátulról érkező ütközéstől. Az i3 fényszórói elfogadhatónak bizonyultak a felmérés során.

 

A két plug-in hybrid jármű, a Toyota Prius Prime és a Chevrolet Volt, amik hybrid módban és teljesen elektromos üzemmódban is képesek futni, az IIHS legmagasabb értékelését zsebelték be, a TOP Safety Pick+ díjat! Gratulálunk!

Ebben a táblázatban áttekinthetőek az eredmények:

Táblázat a tesztelt elektromos autókról

Forrás:

 Ajánlott cikkeink: