Létrehozva: 2020-09-28 12:57:26

A Polestar új modellje 500 kilométeres hatótávval érkezik

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A teljesen elektromos Precept legkorábban 2023-ban mérkőzhet meg a Tesla Model S-sel.


Úgy tűnik, a Polestar feltett szándéka, hogy a versenyre keljen mindenkivel a Porsche Panamerától kezdve a Tesla Model S-ig, ugyanis a svéd gyártó hivatalosan is megerősítette, hogy már kidolgozták a Precept névre keresztelt koncepció sorozatgyártására vonatkozó terveket. 

Az autó digitális látványterveit még áprilisban tette közzé a Polestar. A 4,7 méter hosszú fastback modell 3,1 méteres tengelytávval rendelkezik, ami vetekszik a Mercedes S-osztály limuzin értékeivel. Ráadásul a Tesla Model S által 2009-ben elindított tervezési irányt követi rövid orrú, hosszú utasterű, négyajtós, kupétetős megjelenésével. Az pedig szinte már borítékolható, hogy a Precept a Volvo által fejlesztett, új generációs SPA2-es platformra fog épülni. 

A kizárólag elektromos autókat gyártó Polestar tervei szerint a Precept fogja képviselni a fenntartható járművek csúcsát. Éppen ezért rengeteg újrahasznosított és növényi alapú anyagot használnak majd a beltér elkészítése során, ugyanis a Sarkcsillagosos márkánál próbálják elkerülni a „szűz műanyagok” használatát. Azt már korábban nyilvánosságra hozták, hogy a Bcomp nevű külső partner segítségével egy olyan len alapú kompozit anyagon dolgoznak, amelyet nemcsak az utastérben, de a különféle karosszériaelemek elkészítéséhez is fel lehetne használni.

elektromos Polestar Precept hátulról

elektromos Polestar Precept oldalról, nyitott ajtókkal

Ráadásul a Precept egy egyedi, vadonatúj, ultramodern gyárban készül majd Kínában. Bár azt egyelőre még nem hozták nyilvánosságra, hogy pontosan hol fog felépülni, ám azt már most tudni lehet, hogy az üzem teljes egészében karbonsemleges lesz. 

Thomas Ingenlath, a cég vezérigazgatója nem árulta el, hogy a Precept koncepció alapján készülő új modell melyik számot fogja majd viselni. A Polestar 1 és 2 már piacra került, valamint megerősítették a 3-as kódnevű SUV érkezését is. Ám Ingenlath elmondta, hogy az új kocsi is illeszkedni fog ebbe a mintába, és nem Precept néven fogják értékesíteni. 

Nem fogjuk máris megváltoztatni az autóink névadási gyakorlatát. De amíg el nem kezdjük a gyártását, továbbra is egyszerűen csak Preceptnek fogjuk nevezni.” – mondta a szakember. 

Továbbá a Polestar azt is nyilvánosságra hozta, hogy már megkezdték a munkát az új modellen, ám Ingenlath szerint a Precept valószínűleg csak 2023-ban kerülhet majd a szalonokba.

Nagyon precíz tervezés és alapos tesztelés után kezdődhet meg a gyártás. Ez akár három évet is igénybe vehet.” 

És a Polestar 1-essel ellentétben nem egy korlátozott példányszámú modell, hanem valóban sorozatgyártású autó érkezhet.  

elektromos Polestar Precept beltere

elektromos Polestar Precept kormánykerék és műszerfall

 

Ingenlath arra is utalt, hogy a Precept legfeljebb 500 kilométeres (310 mérföldes) hatótávval érkezhet, ugyanis a Polestar a praktikus akkuméretekre és a gyors töltési időre összpontosít. 

Egy ilyen prémium sportautónak versenyképes hatótávval kell rendelkeznie. De nem engedhetjük meg, hogy a minél nagyobb hatótávért folytatott versengés eltérítsen minket a célunk elérésétől. Ha arról beszélünk, hogy egy sokkal hatékonyabb autót készítünk, az nagyszerű. Ám ha arról van szó, hogy minél több kilowattórát gyömöszöljünk az autóba a legjobb hatótávolság elérése érdekében, akkor az már őrültség. Hiszen ez nem segít abban, hogy közelebb kerüljünk egy fenntartható autó gyártásához” – tette hozzá Ingenlath. 

Ha egy autó hatótávja valahol 450-550 kilométer között van, miért küzdenél azért, hogy még többet kihozz belőle? Személy szerint én nem tudok egyhuzamban ennél többet vezetni, és a gyerekeim is biztosan szeretnének már megállni egy pihenőre. Fontos, hogy megfelelő mértékű hatótáv álljon rendelkezésre. De az is egy meghatározó tényező, hogy meddig tudsz anélkül utazni, hogy például meg kelljen állnod, mert mosdóba kell menned. Ezen a ponton sokkal fontosabb, hogy ahol megállsz pihenni, rendelkezésre álljon gyorstöltő” – fejtette ki nézeteit a szakember. 

elektromos Polestar Precept szemből

A hírek szerint a koncepcióval kapcsolatos visszajelzések és a fenntartható anyagok használata iránti megnövekedett igények is sokat segítettek a Polestarnak, hogy elkötelezze magát a Precept projekt sorozatgyártása mellett. 



Forrás:

AutoExpress

 

Ajánlott cikkek: