Létrehozva: 2018-12-07 17:47:27

A Pininfarina 1000 lóerős SUV-t készít

Szerző: Magyar Autókereskedőház Zrt.

A modellhez a Rivian technológiáját használják fel


 

Az Automobili Pininfarináról a közelmúltban lehetett hallani, hogy önálló autómárkaként kezd funkcionálni. Első modelljük a PF0 lesz, melyhez a Rimac hipersportautó technikáját használják fel. Ezek után sem áll majd le a munka a korábban dizájnstúdióként elhíresült vállalatnál, hiszen nem is egy, hanem egyenesen három elektromos SUV-t készülnek piacra dobni.

Automobili Pininfarina logó

A Mahindra tulajdonában levő cég legerősebb villanyos hobbiterepjárója a PF1 kódnevet viseli, és Münchenben végzik a fejlesztését. A Pininfarina az SUV modelljeinek tervezésénél a Rivian elektromos autógyártóval működik együtt, mely már régóta készít ilyen járművekhez platformokat.

„A munka elkezdődött a PF1 modellen, egyelőre a formatervet véglegesítjük, melyet a Pininfarina műhelye végez” – mondta Pawan Goenka, a Mahindra egyik vezetője.

A Rivian mára pedig odáig jutott, hogy nemrég bemutatta első sorozatgyártású modelljeit. Mindkettő a nagyautók kategóriájába tartozik, az egyik egy karakteres vonalú SUV, a másik pedig egy pickup. Természetesen mindkettő elektromos hajtásláncot kapott, ráadásul valós terepképességekkel bírnak. Arról nem adtak információt, hogy az R1S SUV és az R1T pickup formaterve a Pininfarinánál készült-e, azt viszont elismerték, hogy a fejlesztés során kapcsolatban voltak a Mahindrával.

Rivian R1S elektromos SUV

A két Rivian 750 lóerőt produkál, részlegesen önvezetőek és többféle akkucsomaggal kérhetők. A legnagyobb hatótávot 640 kilométerre ígérik, a 0-100-as gyorsulás pedig három másodperc körül lesz. A platform lehetővé teszi a légrugók alkalmazását, a jó helykihasználást és a megfelelő terepképességeket is.

A Pininfarina SUV-ja viszont a sebességre lesz kihegyezve, egy 135 kilowattórás akkucsomagot kap (a PF0-ban 120-as lesz), az össztömege pedig 2400 kilogramm körülire várható. A jármű nagyjából 1000 lóerős lesz, és egy 800 voltos rendszert építenek bele. Ez lehetővé teszi majd a nagyon rövid idő alatt történő feltöltést, mely egy komoly ütőkártya lehet a hasonló modellekkel szemben.

Az elektromos jármű bemutatásának időpontjáról egyelőre nincsenek információk, de a Pininfarinát ismerve biztosan lélegzetelállító formatervet kap majd, komoly ellenfele lehet a Tesla Model X-nek is akár.

Forrás: